21.01.2018 | 02:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Problematika fuzáriového vadnutí u hlávkového zelí

S nynějším trendem globálního zvyšování teploty můžeme očekávat větší infekční tlak teplomilných patogenů, které se dříve v České republice nevyskytovaly nebo nebyly tolik významné. Mezi ně můžeme počítat houbového patogena Fusarium oxysporum. Skupina forma specialis (f. sp.) druhu Fusarium oxysporum způsobuje cévní (fuzáriové) vadnutí rostlin po celém světě.

V případě výskytu tohoto patogena je chemická ochrana bezvýsledná, proto je nutné dodržovat preventivní kroky ochrany rostlin. V tomto článku jsou prezentovány výsledky hodnocení odolnosti vybraných odrůd a jejich rodičovských linií vůči patogenu způsobující fuzáriové vadnutí na zelí hlávkovém, ze kterých vyplývá, že odolnost vůči tomuto patogenu je dána odrůdově. Výběr odrůdy je proto důležitý prvek ochrany rostlin před tímto patogenem.

Pokud mluvíme o původci fuzáriového vadnutí brukvovité zeleniny, jedná se o specifickou houbu Fusarium oxysporum f. sp. conglutinans (Wollenw 1913) W. C. Snyder & H. N. Hansen 1940 (dále v textu uváděno jako Foc), která napadá právě brukvovitou zeleninu a řepku olejku. Tento patogen byl popsán již začátkem 20. století, kdy jej Wollenweber (1913) označil jako vaskulárního patogena hlávkového zelí v USA.

Problém může způsobit především na hlávkovém zelí (Brassica oleracea convar. capitata), kde může vyvolat vysoké ztráty na výnosech. Výskyt Foc podporuje vyšší teplota půdy a vyšší vlhkost půdy, která je zvýšená u zavlažovaných kultur, mezi které hlávkové zelí patří (Verma et Sharma 1999).

Text

Ing. Věra Kofránková,

doc. Ing. Martin Koudela Ph.D.,

katedra zahradnictví,

Česká zemědělská univerzita v Praze

Foto V. Kofránková

Článek byl odborně recenzován.

 Použitá literatura je dostupná u autorů.

Práce byla podpořena projektem NAZV QJ1510088 (MZe ČR).

Celý článek naleznete v časopise Zahradnictví č. 1/2018.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down