13.09.2017 | 12:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Den papriky v Maďarsku

Když se řekne Maďarsko, mnohým se vybaví maďarský guláš, který se neobejde bez dobré papriky. Teplomilné paprice, sladkým i pálivým odrůdám, zdejší pěstební podmínky velmi vyhovují. Nedaleko Debrecenu založila společnost SEMO a. s. ve spolupráci s maďarskou firmou Kesjár Flora polní pokusy papriky a na počátku srpna sem pozvala pěstitele z tuzemska i zahraniční partnery.

Pěstitel papriky Lajos Szegedy z firmy Kesjár Flora pěstuje papriku patnáct let, v současnosti na třiceti hektarech, a to převážně kořeninové odrůdy, které prodává na Slovensko. Papriku pěstuje intenzivně na fólii s kapkovou závlahou. Dále pěstuje cukrovou kukuřici, která slouží zároveň jako opora pro tyčkové fazole na semeno. Před třemi lety navázal spolupráci s firmou Semo, pro niž množí jednotlivé odrůdy papriky, převážně ´Amy´.

Účastníci polního dne si mohli prohlédnout velmi pěkné pokusy celkem s 54 odrůdami papriky a devíti vybranými odrůdami keříčkových rajčat pěstovanými standardní pěstební technologií a nebo s použitím biostimulátorů. Papriky na pokusné parcelky s fólií sázeli 11. až 12. května na hustotu 50 000 jedinců na hektar a rajčata ve stejném termínu na hustotu výsadby 25 000 rostlin na hektar. Po vysazení každou rostlinu zalili 0,2 litry vody a 19. 5. ještě deseti milimetry svrchní zálivkou, následně kapkovou závlahou.*

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 9/2017.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down