31.05.2017 | 12:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

In vitro množení rakytníku

Cílem této práce je seznámit ovocnářskou veřejnost s možnostmi množení odrůd rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides L.) moderními biotechnologickými metodami v in vitro kultuře.

Tři vybrané odrůdy rakytníku (´Ljubitelna´, ´Aromat červený´, ´Leicora´) byly po sterilizaci zavedeny do podmínek in vitro kultury. U odrůdy ´Leicora´ na MS médiu s koncentrací 2 mg/l BAP byl dosažen nejvyšší koeficient množení 2,5. Dosažené výsledky ukazují, že zkoumané odrůdy rakytníku lze efektivně množit v in vitro kultuře.

Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides L.) je opadavá dvoudomá dřevina z čeledi hlošinovitých. Je rozšířen v severní i západní Evropě v západní Asii a na jižní Sibiři. Druh tvoří trnité keře nebo malé stromy s výškou 0,5 až 8 m s úzkými listy a nažloutlými květy.

Text

Ing. Jiří Sedlák, Ph.D., Ing. František Paprštein, CSc., Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s. r. o.

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 5/2017

Článek byl odborně recenzován.

Použitá literatura je k dispozici u autorů.

Poděkování

Výzkum byl financován z projektu 7F14122 Conservation and breeding potential of native fruits in the Czech Republic and Norway. Výsledek byl vytvořen za finanční podpory MŠMT v rámci programu NPU I, projekt LO1608 „Výzkumné ovocnářské centrum“.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down