Jedním z klíčových parametrů kvality vína je typičnost, která může být vztažená k odrůdě nebo lokalitě – terroir. Z vinohradnického pohledu je nejpraktičtější vycházet z odrůdové typičnosti a na základě získaných zkušeností ji postupně modelovat ve vztahu k terroir. Základem je proto znát potenciál každé odrůdy a možnosti jeho ovlivnění.
Z vinohradnického pohledu jsou nejdůležitější tyto parametry ve vztahu k modelaci odrůdové typičnosti: barva půdy (půda, příp. ozelenění), vodní režim půdy, výživové vlastnosti, ochrana proti chorobám a škůdcům, zelené práce. Prostřednictvím těchto faktorů je možné ovlivňovat kvalitu hroznů. Neovlivnitelným faktorem jsou klimatické podmínky, kdy má vinohradník pouze možnost přizpůsobovat se aktuálním klimatickým podmínkám.
Vinohradnickou strategii bych chtěl postupně ukázat na bílých moštových odrůdách. Mezi nejvýznamnější kvalitativní parametry u bílých odrůd patří kyseliny, aromatické látky a asimilovatelný dusík.
Text a foto
Prof. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D.,
Zahradnická fakulta,
Mendelova univerzita v Brně
Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 6 /2017.