Ozeleňovací směsi disponují řadou pozitivních vlastností, zastávají mnoho funkcí, jsou šetrné k viniční půdě, keřům révy vinné, stanovišti a i celkově k životnímu prostředí. O jejich praktickém uplatnění v integrované produkci tedy není pochyb.
Díky ozelenění dochází na vinicích například k nižšímu vymývání aplikovaných hnojiv, kdy ozelenění živiny z půdy průběžně vyvazuje a ukládá je do své biomasy. Vinice si tak vlastně sama „vyrábí“ hnojivo do dalších let. Po zapravení ozelenění do půdy dochází k postupné mineralizaci této biomasy, živiny jsou pomalu uvolňovány a zpřístupňovány keřům révy vinné. Jedná se o efektivní hnojení s dlouhodobým účinkem. Literatura uvádí, že ozelenění přes zimu dokáže vytvořit až 14 t čerstvé biomasy na hektar, což představuje asi 53 kg dusíku, 22 kg P2O5 a 76 kg K2O.
Text a foto
Ing. Klára Halouzková,
BS vinařské potřeby s. r. o.
Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 5/2017.