Kalendář celoroční péče o kvalitní trávník

Konec zimy a začátek jara je obdobím, kdy u trávníků končí čas odpočinku a je třeba připravit trávník na nový rok. Regenerační opatření na jaře jsou důležitá pro celkovou kvalitu trávníku. Sebelepší regenerace trávníků v jarním období ovšem nezaručí jeho kvalitu po celé vegetační období. Důležité je pečovat o trávník vyrovnaně v průběhu celého roku. Nesoustředit se pouze na jaro, ale připravit si kalendář péče také pro další roční období.

Plně začíná péče o trávník v březnu. Odstraňujeme staré listy a další materiál z povrchu trávníku. Musíme dávat pozor na poškození povrchu trávníku. Pokud byla mrazivá zima, můžeme přitlačit povrch trávníku lehkým válcem. Zároveň tím srovnáme travní drn. Obrůstající trávník můžeme posekat. Ovšem sečením máme na mysli pouze zkrácení samotných vrcholů trav, jinak by mohl trávník začít žloutnout. Více než dvě seče nebudeme v březnu realizovat. Sečení v březnu (počet sečí) bude značně ovlivněno povětrnostními podmínkami. Nastává také čas použít postřiky proti mechům.

Duben je obdobím realizace vlastních regeneračních opatření. Zvyšující se teploty a dostatek vláhy se odrazí v intenzivním obrůstání trávníku. Regeneraci zahájíme odstraněním stařiny a mechu prostřednictvím vertikutace. Základem trávníků bývá jílek vytrvalý.

Text a foto

Doc. Ing. Jiří Skládanka, Ph.D.,

Agronomická fakulta,

Mendelova univerzita v Brně

Celý článek naleznete v časopisu Zahradnictví č. 4/2017.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down