S rozvojem produkce mladých rostlin byly na osiva kladeny vyšší nároky. Bylo nutné, aby se snadno vysévala, jednotně, rychle a dobře vzcházela. Proto bylo semenářskými firmami a vědeckými pracovišti vyvinuto několik metod úprav osiva, díky nimž je možné tyto požadavky splnit.
Priming
Pokud se setkáme v nabídce semenářských firem s osivem označeným jako primed, znamená to, že semena jsou předklíčená. Při této úpravě jsou semena částečně hydratovaná, tak aby začala klíčit, ale ještě se u nich neobjevil kořínek. Pak jsou zase vysušená, aby je bylo možné dodat zákazníkovi. První fáze klíčení tedy vlastně proběhne ještě před samotným výsevem.
Myšlenka primingu je stará několik stovek až tisíců let, už tehdy se vědělo, že pokud dáme před výsevem semena na krátkou dobu naklíčit do vody, lépe klíčí a smyjí se i inhibiční látky, které jsou často obsažené na povrchu. Osiva upravená metodou priming vyklíčí rychleji, spolehlivěji a hlavně jednotněji. Díky tomu dosáhneme většího množství mladých rostlin, které můžeme dále pěstovat. Nevýhodou je ale zkrácení doby, po kterou lze doporučené osivo skladovat. Uvádí se, že předklíčené osivo by nemělo být starší jednoho roku, neboť se pak podstatně sníží klíčivost.
Ing. et Ing. Markéta Černá,
Ústav šlechtění a množení zahradnických rostlin,
ZF Mendelovy univerzity v Brně
Celý článek naleznete v Zahradnictví č. 10/2016.