18.03.2016 | 08:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Trvalka sezóny 2016: Rozrazilovec (Veronicastrum)

České pojmenování těchto impozantních trvalek zatím není zcela ustáleno. Jméno rozrazilovec je preferováno členy Českého spolku perenářů. Lze se ale setkat také s označením rozrazil (díky blízké příbuznosti s tímto rodem) a také s počeštěným termínem veronikastrum, byť to není jméno zrovna libozvučné... Současné botanické pojetí řadí tyto rostliny do čeledi jitrocelovitých (Plantaginaceae).

Jedná o vzrůstné, spolehlivě vytrvalé byliny, dorůstající bez problému do výšky 120 až 180 cm a některé odrůdy i více. Hodí se tedy především do pozadí či středu větších trvalkových skupin, kde tvoří v době květu výraznou pohledovou dominantu. Hezky vypadají i v kombinaci s listnatými keři. Jejich atraktivita je dána jak velmi nápadnými, klasovitými květenstvími různých barev, tak také samotným habitem rostlin. Ty tvoří vzpřímené, nevětvené, hustě olistěné lodyhy s listy vyrůstajícími v přeslenech nad sebou. Mimo tuto svou okrasnou hodnotu nabízí také, jako nemnoho jiných trvalek, i hezké podzimní zbarvení listů, které se mění do výrazně zlatožluté barvy.

Pěstují se obvykle odrůdy dvou botanických druhů, a to severoamerického Veronicastrum virginicum a východoasijského V. sibiricum. Občas bývá k vidění i V. sachalinense s výrazně tmavě modrofialovými květy, jeho botanické zařazení je ale nejisté a pravděpodobně jde pouze o něco mohutnější a výrazněji zbarvenou formu rozrazilovce sibiřského.

Spolek českých perenářů

Celý text článku najdete v časopisu Zahradnictví č. 3/2016.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down