28.08.2015 | 03:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Plnokvěté třapatkovky

Jen málo rodů rostlin zaznamenalo za tak málo let takový kvalitativní a kvantitativní posun ve šlechtění nových kultivarů jako třapatkovky (Echinacea). Za svým způsobem historický milník v jejich šlechtění je možno považovat rok 2003, kdy se ve šlechtitelském programu Dr. J. Aulta v Botanické zahradě Chicago poprvé objevila odrůda s oranžovými jazykovitými květy nazvaná ´Art´s Pride´ (Orange Meadowbrite TM).

Do zahradní kultury pak byla uvedena v roce 2004. Od té doby počet kultivarů v odstínech oranžové, lososové, mangové či žluté barvy velmi rychle narostl a v současnosti se již počítá na desítky či snad i překročil stovku. Mimo barevných novinek u jednoduše kvetoucích odrůd třapatkovek se ale rovněž velmi rychle začínají objevovat i typy plnokvěté či poloplné.
První „nejednoduše“ kvetoucí kultivary se začínají objevovat krátce po roce 2000. V roce 2004 společnost Jelitto uvádí na trh kultivar Echinacea purpurea ´Doubledecker´ (někdy uváděn i jako ´Indianer´) německého šlechtitele Eugena Schleipfera. Jde o semenem množenou odrůdu, která je nápadná „chocholkou“ jazykovitých kvítků, které vyrůstají ze středu terče.*

Ing. Petr Hanzelka,

Botanická zahrada hl.m. Prahy

Plné znění článku naleznete v časopisu Zahradnictví 8/2015.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down