29.04.2015 | 07:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Jak se pěstuje česnek v Argentině

Argentina je řazena mezi největší producenty a exportéry česneku na světě. Nejvíce se česneku pěstuje v provincii Mendoza a San Juan. Ve městě La Consula (provincie Mendoza) je genová banka zeleniny s kolekcí česneku, která je pracovištěm INTA (El Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria). V rámci projektu Kontakt mobility 7AMB13ARO04 jsem se u místního pěstitele seznámila se systémem pěstování česneku.

Argentina patří mezi největší producenty česneku – ve světovém porovnání zaujímá dvanácté místo. Mezi exportéry česneku ve světovém porovnání zaujímá druhé místo (FAO 2015) na světě. Pěstování česneku v Argentině není rovnoměrně rozšířené po celém jejím území. Oblast s největší pěstební plochou je region Cuyo, hlavně jeho dvě provincie Mendoza a San Juan, ve kterých se vypěstuje až přes 90 % veškeré argentinské produkce (viz tab., Pereyra, N. M., 2013).
Provincie má kontinentální klima, celá oblast je slunná a suchá, s teplými léty a relativně studenými zimami a nadmořskou výškou kolem 1000 metrů, samozřejmě vyjma horského masivu And, kde se nachází i nejvyšší hora Argentiny Aconcagua (6959 m n. m.). Provincie Mendoza má suchou (aridní) půdu, která je dána nízkými srážkami (100–150 mm) a velkými teplotními rozdíly mezi dnem a nocí. Častý je rovněž výskyt krup. Úrodná půda se nachází hlavně kolem řek, které mají původ v horách.*

Ing. Helena Stavělíková, Ph.D.,

Genetické zdroje zelenin, léčivých rostlin a speciálních plodin, Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i., Olomouc

Celý článek naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví č. 4/2015.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down