21.12.2014 | 02:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Tlaková mycí zařízení na zahradách

Mytí povrchů věcí realizovala odjakživa sama příroda. Co se vlivem přírodních procesů znečistilo (prachem z erozí, produkty hoření, pylem apod.), to bylo umyto vodou z dešťů za přispění větru a velmi dlouho tento způsob přírodního čištění stačil. S postupným vývojem „přírodního fenoménu“ člověka se znečištění věcí komplikovalo.

Jednak to bylo samotným charakterem znečištění a také tím, že člověk začal mít jiné představy o výsledku procesu čištění. V současné době již nevyhovuje způsob běžného omývání působením gravitační vody deště, ale jsou používány moderní způsoby čištění. Čištění zpravidla představuje chemický, biologický nebo fyzikální proces, kdy jsou odstraňovány nečistoty a je získána nová, resp. požadovaná kvalita povrchu tělesa, resp. určité, vymezené plochy. K odstraňování nečistot jsou určeny rozmanité prostředky (například chemické čistící prostředky na bázi rozpouštědel, saponáty a ředidla nebo mechanické prostředky – pískové, papírové a jiné filtry) a čistící strojní zařízení pracující s vhodnými médii (hydraulické nebo pneumatické) a mechanickými nástroji (kartáče, škrabky, nože). U mnoha čistících strojních zařízení jsou používány kombinace čistících prostředků s čistícími nástroji. V zahradnictví je preferován způsob mytí čistou vodou, bez chemických čistících prostředků.

Odstranění nečistot

Čistící strojní zařízení, používané v zahradnictví je obecně stroj, který působí především fyzikálně (nikoliv chemicky) na znečištěný povrch prostřednictvím vhodného pracovního adaptéru a odstraní z povrchu nečistoty, které se zde nacházejí.

Většina zahrad je v současné době koncipována jako multifunkční prvek, který doprovází a doplňuje bytové domy. Kromě tradičního členění na užitkovou (zeleninovou, ovocnou a hospodářskou, například pro chov králíků a slepic) a okrasnou část (květinové záhony s trvalkami, mobilní květináče, skalky, jezírka a kamenná architektura), se objevuje část víceúčelová. Víceúčelová část zahrnuje rozmanité členění, protože vychází z představ všech členů rodiny. Proto zde lze nalézt rozmanité účelové přístřešky, pergoly, místa na grilování s posezením, skrytá zákoutí se zahradním nábytkem, bazény, vířivky, houpačky, sportovní a posilovací zařízení a další prostředí s nezbytným vybavením ve prospěch daného účelu nebo v souladu s představami majitele zahrady. Toto využití přináší na zahrady velké množství předmětů, doplňků a součástí, které se musejí udržovat v čistotě. Velký podíl na znečištění mají polétavé prachové částice rozmanitého původu (z provozu na cestě, ze stavební činnosti, z komína sousedů, ze zemědělské činnosti a podobně) pylové částice, dešťové kapky obsahující zrnka nečistot, organické nečistoty a nečistoty biologického původu (např. mechy, trus živočichů) sedimenty po zaplavení, znečišťující činnost lidí a přirozené stárnutí povrchů.

Text a foto Ing.Ivo Celjak, CSc., katedra zemědělské, dopravní a manipulační techniky, ZF JČU v Českých Budějovicích

Celý článek naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 6/2014

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down