11.05.2014 | 05:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Správa stromů trochu jinak

Informace o stromech a stromořadích jsou automatickou součástí činnosti samospráv i státní správy obcí a měst. Jedná se o oblast stále se vyvíjející a vyžadující řadu znalostí z různých oborů. Množství stromů a dlouhodobý režim péče o ně navíc vyžaduje sdílení a aktualizaci informací z mnoha stran – od odborných arboristických firem provádějících ošetření, arboristů--konzultantů hodnotících stav stromů, správců provádějících pravidelné kontroly až po orgány ochrany přírody administrující žádosti o kácení dřevin rostoucích mimo les.

Tento poměrně komplexní proces se dlouhodobě snaží řešit portál www.stromypodkontrolou.cz. Jedná se o společný projekt Lesnické a dřevařské fakulty a společnosti SAFE TREES, s. r. o., který vzniká za podpory řady oborových organizací (jmenujme například časopis Zahradnictví a Nadaci Partnerství). Většina možností, které portál návštěvníkům poskytuje, je zdarma. Pro využívání pokročilých funkcí je třeba provést jednoduchou bezplatnou registraci.

Vyhledávání odborných arboristů

Základní otázkou často je, kdo je schopen konkrétní pěstební zásah na stromech kvalitně a levně provést. Pro účely vyhledávání optimální realizační firmy portál umožňuje evidenci a vyhledávání firem, nabízejících různé oblasti péče o stromy podle činností a podle krajů. K dispozici jsou i základní informace o konkrétní firmě, počet certifikovaných osob (jak v některé z úrovní programu Český certifikovaný arborista, tak i v programu European Tree Worker) a odkaz na webové stránky firmy.

Registrovaným arboristům následně vlastníci stromů mohou dočasně poskytnout přístup do své databáze o evidovaných stromech formou autorizace. Tato funkce dává firmám možnost dočasně vstupovat do evidence, vést zde záznamy o provedených káceních, ošetřeních a výsadbách.

 Evidence bezpečnostních vazeb

Jedná se o oblast, kvůli které portál v roce 2010 začal vznikat. Jak již bylo popsané v jednom z minulých dílů, instalovaná bezpečnostní vazba bez následné kontroly představuje pro vlastníka stromu nepříjemné zvýšení míry zodpovědnosti. Většina odborných firem, které se instalací bezpečnostních vazeb v současné době aktivně zabývají, proto automaticky zavádí veškeré instalované vazby na tento portál s tím, že data jsou k dispozici nejen jim, ale především vlastníkům stabilizovaných stromů. Portál následně informuje obě strany (vlastníka stromu i instalujícího arboristu) o nutných pravidelných kontrolách, které je třeba provádět. Upozorní i na termín výměny vazby v závislosti na jejím typu. Vzhledem k tomu, že tato služba je pro všechny zúčastněné strany zcela bezplatná, je vhodné ji ze strany vlastníka stromu vyžadovat jako automatickou součást dodávky bezpečnostní vazby.

Registrované arboristické firmy i vlastníci stromů zde následně mohou evidovat prováděné kontroly, revize či reinstalace vazeb.*

Text a foto Ing. Jaroslav Kolařík, Ph.D., Ing. Andrea Szórádová, Rosice

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 10/2013.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down