01.05.2014 | 04:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nový nepřítel rajčat

Na území České republiky byl potvrzen první výskyt nebezpečného škůdce rajčat makadlovky Tuta absoluta. Housenky tohoto motýla, který nemá český název, dokážou vážně poškodit rostliny a plody rajčat, a tím výrazně snížit výnos a kvalitu jejich plodů.

Dospělec je drobný motýl s rozpětím křídel 10 mm s charakteristickými dlouhými a nahoru protaženými makadly, dobře viditelnými pouhým okem.

V Evropě byl poprvé výskyt tohoto nenápadného motýla potvrzen v roce 2006 ve Španělsku na rajčatech dovezených ze Střední nebo Jižní Ameriky. Z prvního ohniska výskytu se začal šířit do dalších evropských států i do států severní Afriky.

Nyní inspektoři SRS potvrdili první výskyt tohoto nebezpečného škůdce také v České republice, konkrétně v okrese Prostějov na Olomoucku. Pěstitelné rajčat by proto měli být bdělí, zvláště pak ti, kteří pěstují rajčata ve sklenících,“ upozorňuje ředitel SRS Zdeněk Mach a dodává: „I když se jedná o teplomilný druh můry, který v našich podmínkách není schopen venku přezimovat, může dojít k jeho usídlení ve sklenících a fóliovnících.“ Makadlovka Tuta absoluta je ve své domovině řazena k nejvýznamnějším škůdcům porostů rajčat.

Škody na rostlinách způsobují jen housenky, které svým žírem poškozují především zelené části rostlin, ovšem mohou poškodit i květy a plody. Typickým symptomem napadení jsou plošné nepravidelné miny na listech a chodbičky ve stoncích a plodech.

V případě silného napadení listy zcela odumřou, zatímco požerky ve stoncích způsobují deformace rostlin. Znečištěný povrch rostlin je pak živnou půdou pro sekundární houbové patogeny. Škůdce je obecně snadno nalézt, protože preferuje apikální pupeny, květy nebo nové plody, na kterých jsou černé výkaly dobře viditelné.

Prevence nutností

Dospělec je drobný motýl s rozpětím křídel 10 mm s charakteristickými dlouhými a nahoru protaženými makadly, dobře viditelnými pouhým okem. Starší housenky mají zelenavou až světle růžovou barvu a dorůstají do velikosti 8 mm. Škodlivý organismus Tuta absoluta je zařazen na seznamu A2 Evropské a středozemní organizace ochrany rostlin (EPPO), členským zemím je doporučeno provádět vůči němu regulační opatření.*

Podle materiálu ZUČM zpracovala Jana Lapáčková

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 10/2013

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down