28.04.2014 | 07:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Moravoseed má skutečně co nabídnout

Novinky v sortimentu spolu se základními odrůdami plodové zeleniny představila svým zákazníkům a partnerům z oboru společnost Moravoseed spol. s r.o. Na sklonku léta uspořádala v areálu Mendelovy univerzity v Lednici polní přehlídku, kde bylo možné zhlédnout základní průřez nabídky plodové zeleniny přímo „v akci“.

 

 

Společnost Moravoseed spol. s r. o., byla založena v roce 1991. Zabývá se zejména šlechtěním, výrobou a prodejem zeleninových a květinových osiv. V současné době v udržovacím šlechtění disponuje více než 360 odrůdami zelenin. Produkce osiva je určena jak profesionálům, tak pro maloobchodní prodej.

Ze sortimentu paprik

´Citrina´ je vhodná pro pěstování v polních podmínkách, ve skleníku i fóliovníku. Má protáhle kvadratické silnostěnné plody se dvěma až třemi komorami. V technologické zralosti je světle zelená, v botanické se zbarvuje do červena. Průměrná hmotnost plodu se pohybuje kolem 140 gramů. Tato poloraná odrůda vyniká vysokým obsahem vitamínu C.

´Andrea´ – patří mezi starší, a přesto jedny z nejchutnějších paprik. Jde o odrůdu určenou k rychlení. Plody jsou před zralostí nažloutlé, ve zralosti červené a dosahují průměrné hmotnosti 150 gramů. Je vhodná k pěstování ve skleníku a fóliovníku.

´Eva´ – raná odrůda určená pro rychlení ve sklenících a fóliovnících. Její převislé kuželovité plody, které dosahují hmotnosti 140 gramů, jsou specifické svou sladkou chutí.V technologické zralosti se zbarvují do zelenožluta, v botanické pak do červena. Je vhodná k pěstování na drátěnce. Ačkoliv dosahuje vyššího vzrůstu, přesto ji lze díky dobrému kořenovému systému pěstovat i na poli.

´Beatrix F1´ – raná hybridní odrůda vhodná zejména pro pěstování ve sklenících, fóliovnících a v teplejších oblastech také na poli. Vzpřímené tříkomorové plody dosahují hmotnosti 110 gramů. V technologické zralosti mají zelenavě bílou barvu, v botanické se zbarvují do červena. Pro své vynikající chuťové vlastnosti jsou vhodné pro přímý konzum i konzervárenské zpracování, oproti odrůdě ´Boneta´má delší plod.

´Komtesa F1´ – velmi raný hybrid vhodný pro pěstování ve sklenících, v teplejších oblastech i na poli. Má dlouhé úzce trojúhelníkovité plody, zbarvené do světle žlutozelené v technologické zralosti a v botanické jsou tmavě červené. Průměrná hmotnost plodu se pohybuje kolem 110gramů. Rostlina má vyšší vzrůst, ve sklenících vyžaduje vyvazování. Vyniká vysokým výnosem a sklizní zejména v botanické zralosti.

´Patricie´ – středně raná odrůda s velkou výnosností. V technologické zralosti tmavě zelené a v botanické žluté plody dosahují hmotnosti až 240 gramů. Má výborné estetické a chuťové vlastnosti. Barevné plody jsou šťavnaté a sladké.

´Fatima´– je středně ranou až pozdní červenou alternativou k ´Patricii´. Plody mohou dosahovat hmotnosti 250 gramů, v technologické zralosti jsou zelené, v botanické mají tmavě červenou barvu.

Novinky mezi paprikami

´Sharon´– novější velmi raná odrůda vhodná spíše k pěstování na krytých pěstebních plochách. V technologické zralosti jsou plody zelenavě žluté, v botanické zralosti červené, sladké s pikantní vůní. Dosahuje vysokých výnosů, v průměru 17 až 20 plodů na jedné rostlině o hmotnosti 120 gramů.

´SU 411/08´ (Dumas) – ploloraná odrůda rajčinového typu. Je vhodná pro studené rychlení a polní pěstování. Má kulovité až mírně srdčité plody se stěnou silnou 8–10 mm. V technologické zralosti je tmavozelená, v botanické se zbarvuje do tmavě červené. Plody dosahují hmotnosti v průměru 90 gramů. Tato odrůda je v současné době v řízení o registraci.

´SU 568/11 F1´ (Priscila) – poloraný hybrid, s velkým obdélníkovým plodem středně zelené barvy v technologické zralosti, v botanické sytě červený. Dosahuje hmotnosti až 250 gramů. Je vhodná pro pěstování ve sklenících a fóliovnících. Odrůda by měla být registrována příští rok na jaře.*

Text a foto Daniela Urešová

Celý text článku naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 10/2013

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down