Vinaři se stále více setkávají s problémy, které souvisí s výživou révy vinné. Většinu problémů se podaří odhalit až na základě senzorických nedostatků v hotových vínech. Vysoké nebo nízké kyseliny, hořké a slané chuťové tóny, nevýrazná vůně vína, velmi vysoký obsah zbytkového cukru.
To všechno jsou problémy, které nesouvisí s technologií výroby vína, ale s výživou a hnojením révy vinné ve vinici. Listová analýza přitom představuje velmi dobré řešení, jak možné výživové problémy ve vinici odhalit. Následovat by potom měl půdní rozbor a vhodná úprava výživových poměrů v půdě. Poskytuje velmi rychlý přehled o stavu živin u révy vinné. Listovou analýzu je možné provádět rozborem listových čepelí nebo listových řapíků.
Analýza listových řapíků
V souvislosti s analýzou listových řapíků uvádí prof. Klaus Schaller z Forschungsanstalt Geisenheim, že jejich analýza je vhodná pro zjištění aktuálního stavu přijatelnosti živin rostlinou. Řapík může dobře ukazovat aktuální složení půdního roztoku a množství asimilovatelných živin. Živiny obsažené v listových řapících nejsou metabolizované a nejsou součástí dalších organických látek.
Listové řapíky se využívají při řešení problémů s výživou révy vinné velmi často i v mnoha zahraničních studiích. Vypovídají o přijatelnosti živin z půdy. Analýza listových řapíků je vhodná také pro stanovení přijatelnosti živin, u jednotlivých podnoží, které mohou být značně rozdílné z pohledu přijatelnosti živin.
Analýza listových čepelí
Je na rozdíl od analýzy listových řapíků vhodná pro stanovení aktuálního stavu živin v rostlině. V analýze listových čepelí se může výrazně projevit i aplikovaná listová výživa.
Nejčastěji se u révy vinné provádí během kvetení révy a zaměkání bobulí. Pro listovou analýzu jsou nejvhodnější listy naproti prvnímu hroznu na letorostu. Pokud není tento list dobře vyvinutý, je vhodné použít listy naproti 2. nebo 3. hroznu. Odebírají se z letorostů v blízkosti kmínku, průřezově z celé vinice, aby se zohlednila její variabilita. U vinic na svazích je proto třeba odebírat listy průřezově z různých částí svahu. K odběru listového vzorku je vhodné využívat každý desátý až dvacátý keř. Nejčastější výživové problémy u révy vinné spojené s kvalitou hroznů a vína se týkají dusíku, draslíku, hořčíku a železa.
Text a foto doc. Ing. Pavel Pavloušek, Ph.D.,Mendelova univerzita v Brně,ZF v Lednici*
Celý článek naleznete v tištěné verzi časopisu Zahradnictví 9/2013