22.04.2002 | 12:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Popisy nově registrovaných odrůd

Popisy nově registrovaných odrůd zelenin
Za rok 2000 – 2001 (od 1. července 2000 )

MRKEV OBECNÁ
Daucus carota L.
Amazon
Raná hybridní odrůda typu Nantes pro jarní a z pozdních výsevů i pro podzimní sklizně, vhodná na přímý konzum jako svazková nebo mytá mrkev bez natě. Byla vyšlechtěna firmou Syngenta Seeds B.V., Nizozemsko. Zástupcem pro ČR je firma Syngenta Czech s.r.o., Semčice.
Listy jsou polovzpřímené, středně dlouhé, světle až středně zelené, středně až hrubě členité. Kořeny jsou středně dlouhé, středně široké, dlouze válcovitého tvaru s převážně tupým zakončením a hladkým až velmi slabě rýhovaným povrchem. Zbarvení pokožky a korové části je středně oranžové, dřeně středně až tmavě oranžové. Hlava velmi slabě zelená na povrchu i na řezu. Nemá antokyanové zbarvení.
Odrůda je odolná proti napadení alternariovou skvrnitostí listů a odolná proti praskání kořenů.
Obsah karotenu je střední a obsah sušiny nízký až střední.

Antares
Raná hybridní odrůda typu Nantes pro jarní a z pozdních výsevů i pro podzimní sklizně, vhodná na přímý konzum jako svazková nebo mytá mrkev bez natě. Byla vyšlechtěna firmou Royal Sluis B.V., Nizozemsko. Zástupcem pro ČR je Ing. Milan Říha, CSc., Praha.
Listy jsou vzpřímené, středně dlouhé, středně zelené a středně členité. Kořeny jsou středně dlouhé až dlouhé, středně široké, dlouze válcovitého tvaru s tupě špičatým zakončením a slabě rýhovaným povrchem. Zbarvení pokožky a korové části je středně oranžové, dřeně středně až tmavě oranžové. Hlava na povrchu i na řezu nezelená a nemá ani antokyanové zbarvení.
Odrůda je středně odolná proti napadení alternariovou skvrnitostí listů a odolná proti praskání kořenů.
Obsah karotenu je nízký a obsah sušiny střední.

Cesaro
Poloraná hybridní odrůda typu Nantes pro jarní a letní sklizně, vhodná na přímý konzum jako svazková a zejména mytá mrkev bez natě Z pozdních výsevů vhodná i ke skladování. Byla vyšlechtěna firmou Royal Sluis B.V., Nizozemsko. Zástupcem pro ČR je Ing. Milan Říha, CSc., Praha.
Listy jsou polovzpřímené, středně dlouhé až dlouhé, středně zelené a středně členité. Kořeny jsou středně dlouhé až dlouhé, středně široké, dlouze válcovitého tvaru s tupě špičatým zakončením a slabě rýhovaným povrchem. Zbarvení pokožky a korové části je středně oranžové, dřeně středně až tmavě oranžové. Hlava na povrchu i na řezu nezelená a nemá ani antokyanové zbarvení.
Odrůda je odolná proti napadení alternariovou skvrnitostí listů a odolná proti praskání kořenů.
Obsah karotenu je nízký až střední a obsah sušiny střední.

Maruška
Raná až poloraná hybridní odrůda typu Nantes pro jarní a letní sklizně, vhodná na přímý konzum jako mytá mrkev bez natě. Z pozdních výsevů i ke skladování. Byla vyšlechtěna firmou Nunza B.V., Nizozemsko. Zástupcem pro ČR je firma PASIČ spol. s r.o., Dolní Životice.
Listy jsou vzpřímené až polovzpřímené, středně dlouhé, středně zelené a středně členité. Kořeny jsou středně dlouhé, středně široké, dlouze válcovitého až mírně kuželovitého tvaru s tupě špičatým zakončením a slabě rýhovaným povrchem. Zbarvení pokožky a korové části je středně oranžové, dřeně středně až tmavě oranžové, dřeň je tmavší než korová část. Hlava na povrchu i na řezu nezelená a má ojedinělé slabě antokyanové zbarvení.
Odrůda je odolná proti napadení alternariovou skvrnitostí listů.
Obsah karotenu je nízký až střední a obsah sušiny střední.

ŘEDKVIČKA
Raphanus sativus L. var. sativus

Balkar
Poloraná hybridní diploidní odrůda pro jarní nebo podzimní polní pěstování. Byla vyšlechtěna firmou Syngenta Seeds B.V., Nizozemsko. Zástupcem pro ČR je firma Syngenta Czech s.r.o., Semčice.
Rostliny jsou nízké. Listy jsou polovzpřímené, široce vejčitého tvaru, světle až středně zelené, slabě laločnaté. Bulvičky jsou velké, kulovité na bázi zakulacené, šarlatově červené barvy s matně bílou dužninou.
Odrůda je odolná proti praskání bulviček, středně odolná až odolná proti houbovatění dužniny a vybíhání do květu.

Masterred
Raná hybridní diploidní odrůda pro rychlení a jarní nebo podzimní polní pěstování. Byla vyšlechtěna firmou Royal Sluis B.V., Nizozemsko. Zástupcem pro ČR je Ing. Milan Říha, CSc., Praha.
Rostliny jsou nízké až středně vysoké. Listy jsou polovzpřímené, krátké až středně dlouhé, vejčitého tvaru, středně až tmavě šedozelené, slabě až středně laločnaté. Bulvičky jsou velké, kulovité na bázi zakulacené, šarlatově červené barvy s matně bílou až růžovou dužninou.
Odrůda je odolná proti praskání bulviček a vybíhání do květu, málo až středně odolná proti houbovatění dužniny.

Poloneza
Raná, dvoubarevná diploidní odrůda pro rychlení a jarní nebo podzimní polní pěstování. Byla vyšlechtěna firmou MORAVOSEED spol. s r.o., Mikulov, Česká republika.
Rostliny jsou středně vysoké. Listy jsou polovzpřímené, vejčitého tvaru, světle až středně šedozelené, středně až silně laločnaté. Bulvičky jsou velké, převážně kulovité až oválné, na bázi zakulacené, červenobílé s malým až středním rozsahem bílé barvy s matně bílou až narůžovělou dužninou.
Odrůda je odolná proti praskání bulviček, houbovatění dužniny a vybíhání do květu.

Rudi
Raná až poloraná diploidní odrůda pro jarní nebo podzimní pěstování ve volné půdě. Byla vyšlechtěna firmou Julius Wagner GmbH, Spolková republika Německo. Zástupcem pro ČR je firma BEJO BOHEMIA, s.r.o., Podůlšany.
Rostliny jsou nízké až středně vysoké. Listy jsou polovzpřímené, vejčitého až široce vejčitého tvaru, středně až tmavě šedozelené, slabě laločnaté. Bulvičky jsou středně velké až velké, kulovité na bázi zakulacené, šarlatově červené s matně bílou dužninou.
Odrůda je odolná proti praskání bulviček, středně odolná až odolná proti houbovatění dužniny a vybíhání do květu.

Summerred
Raná diploidní odrůda pro jarní a letní polní pěstování. Byla vyšlechtěna firmou Royal Sluis B.V., Nizozemsko. Zástupcem pro ČR je Ing. Milan Říha, CSc., Praha.
Rostliny jsou nízké. Listy jsou polovzpřímené, krátké, široce vejčitého tvaru, světle až středně zelené, slabě laločnaté. Bulvičky jsou střední až velké, kulovité na bázi zakulacené, šarlatově červené barvy s matně bílou dužninou.
Odrůda je odolná proti praskání bulviček, středně odolná až odolná proti houbovatění dužniny a vybíhání do květu.

ŘEPA SALÁTOVÁ
Beta vulgaris L. ssp. vulgaris var. conditiva Alef.

Monalisa
Geneticky jednoklíčková poloraná odrůda pro letní až podzimní sklizně pro přímou spotřebu a průmyslové zpracování. Byla vyšlechtěna firmou Marner GZG Saaten AG, Spolková republika Německo. Zástupcem pro ČR je Ing. Ferdinand Hoffmann, CSc., Služby pro zemědělství, Praha.
Odrůda s nízkým až středně vysokým chrástem. Listová čepel je malá až středně velká, úzce eliptická, středně až tmavě zelená. Řapík je krátký až středně dlouhý, červený. Bulva je kulatá s purpurově červenou středně korkovitou pokožkou. Dužnina je stejnoměrně intenzivně karmínově červená, kroužky jsou neznatelné, vláknitost dužniny po vaření slabá.
Odrůda je odolná proti vybíhání do květu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down