Při rozboru vzorků provedeném italskou ekologickou skupina Legambiente se zjistilo, že ovoce a zelenina vyrobené v Itálii obsahují vysoký stupeň reziduí pesticidů.
Míra kontaminace se za jeden rok zdvojnásobila. Ve studii „Pesticidy na talíři“ realizované spolu s místními zdravotnickými agenturami se uvádí, že z 3502 vzorků ovoce obsahovalo 1748 vzorků rezidua jednoho pesticidu, 584 (17 %) rezidua různých pesticidů a 105 rezidua vysoce neregulérních pesticidů. V zelenině bylo ze zkoumaných 3239 vzorků nalezeno 662 reziduí jednoho pesticidu, 98 reziduí více než jednoho pesticidu a 40 vzorků bylo vysoce kontaminováno zbytky pesticidů. Mluvčí ekologické skupiny Legambiente Roberto Della Seta uvádí, že Itálie potřebuje aktualizovat svou legislativu, která je asi 30 roků stará a neobsahuje limity pesticidů nebo počet různých reziduí pesticidů povolených v každém produktu.