06.06.2002 | 08:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Motory pohánějící malou zahradní, farmářskou a komunální mechanizaci

Traktory určené pro farmářské účely, provádějící komunální a práce v zahradnictví, žací trávníkové stroje, ridery, žací trávníkové malotraktory a samohybné rotační kultivátory jsou obvykle poháněny čtyřdobými benzínovými nebo naftovými motory.

Vznětové motory jsou většinou víceválcové, prosazují se i jednoválcové (např. Lombardini 15 LD vzduchem chlazený jednoválec s výkony 3,5 - 8,1 kW se spotřebou paliva 280 g.kW-1.h-1, resp. vodou chlazený vznětový jednoválec s výkonem 5,5 kW).
Dvoudobé benzínové motory, jednoválcové jsou používány pro řetězové pily, malé, ručně ovládané zahradní stroje, jako jsou vyžínače, vysavače listí, plotostřihy, postřikovače, rosiče a některé rotační žací stroje s malou hmotností. VARI dodává alternativně dvoudobé motory JIKOV 1454 k pohonu žacích strojů bubnového provedení a k pohonu žacích strojů ze systému VARI s rotujícím nožem pro sečení zahrad. Slovenský výrobce Diamonmotor vybavuje svými dvouválcovými, dvoudobými motory s výkonem motoru 1,8 - 5,2 kW malou farmářskou mechanizaci. Měrná spotřeba těchto dvouválcových, dvoudobých motorů se pohybuje v rozmezí 520 - 540 g.kW-1h-1.
Zážehové motory jsou nejpoužívanějšími v zahradnictví a pro údržbu okrasných zahrad. Většina dvouosých a některé jednoosé malotraktory a rostoucí počet strojů používaných v zahradnictví, jsou poháněny vznětovými motory.
Elektromotory pohání malé ručně ovládané stroje, například žací stroje, vyžínače, vysavače listí, plotostřihy, vodní čerpadla a štěpkovače používané na zahradách. Čtyřdobé zážehové motory se začínají používat také u křovinořezů (STIHL, Husqvarna).
Stroje pro údržbu zahrad
V oblasti malé mechanizace určené pro údržbu okrasných zahrad jsou u nás nejčastěji používány motory Briggs  Stratton (INTEK OHV), Honda (OHC, OHV), Tecumseh (Vantage 35-50, Prisma). Pro pohon žacích trávních malotraktorů se nejčastěji používají jednoválcové motory Briggs  Stratton (SV a OHV) (7 - 15 kW), Tecumseh (SV) (žací traktory TORO) s výkonem 4,5 kW, dvouválcové motory Kohler (OHV) s výkonem 15 kW pohání velký žací malotraktor se záběrem sečení 122 cm..
Pro pohon lištových a bubnových žacích strojů jsou to motory Briggs  Stratton (2,6 - 6 kW), Honda (3 - 4,5 kW), ale také dvoudobý motor JIKOV 1454 u systému VARI.
Pro pohon zahradních kypřičů (motorových okopávaček) jsou používány motory Briggs  Stratton (2,5 - 4 kW), Honda (3,7 kW) nebo také dvoudobé motory JIKOV.
Pro zahradní vysavače a ofukovače se užívají dvoudobé motory se zdvihovým objemem kolem 50 cm2 s výkonem 2 - 3,75 kW (SOLO,).
Pro pohon vyžínačů a křovinořezů se dávají převážně motory dvoudobé s výkonem 0,6 - 3,2 kW (SOLO,STIHL) nebo čtyřdobé HONDA (STIHL) s výkonem 0,8 kW. Malé vyžínače jsou poháněny elektromotory o výkonu 350 - 1500 W).
Motorové pily
Motorové řetězové pily skupiny HOBBY pohání dvoudobé motory s výkonem v rozmezí 1,5 - 3,6 kW (SOLO, Husqvarna, Dolmar, McCulloch a další), skupinu motorových pil PROFI pohání motory s výkonem 2,6 - 5,5 kW.
Zádové postřikovače a rosiče jsou poháněny dvoudobými motory s výkonem 1,7 - 2,6 kW (SOLO). Pojízdné rosiče pak dvoudobými motory s výkonem kolem 7 kW.
Pohon plotostřihů obstarává kromě elektrického motoru i motor spalovací dvoudobý s výkonem 0,9 - 1,2 kW.
Pohon malotraktorů
Jednoosé malotraktory mají motory HONDA, Briggs  Stratton, Tecumseh (Spectra) a další, s výkonem 3,5 - 7,5 kW. VARI systém alternativně nabízí dvoudobé motory JIKOV u jednoosých malotraktorů.
Dvouosé malotraktory mají pohon motory podle jejich provozní hmotnosti. Nejčastěji to jsou 3 - 4 válcové, vznětové motory, ale nejmenší modely mohou být poháněny čtyřdobými zážehovými motory (například malotraktory ze systému UNI jsou poháněny motory Briggs  Stratton (Vanguard) s výkonem 6,7 kW nebo vznětovými motory Ruggerini o výkonu 6,2 kW). Skupinu dvouosých malotraktorů s provozní hmotností do 400 kg pohání motory s výkonem kolem 6 kW, do 800 kg s výkonem 16 kW, do 1000 kg s výkonem kolem 20 kW, do 1600 kg s výkonem 36 kW a malotraktory do 1800 kg jsou poháněny vznětovými motory s výkonem přes 40 kW. Například ZETOR vyrábí tříválcové vznětové motory s výkonem 35 kW a měrnou spotřebou paliva 232 g.kW-1h-1, čtyřválcové motory přeplňované s výkonem 43 kW a měrnou spotřebou paliva 230 g.kW-1h-1.
Známé malotraktory VALPADANA (model 9585) pohání čtyřválcové, přeplňované, vznětové motory s přímým vstřikováním paliva DEUTZ BF4L 1011 s výkonem 51 kW! Model VALPADANA 4035 je poháněn tříválcovým vznětovým motorem s nepřímým vstřikováním Lombardini LDW 1503 s výkonem 25,5 kW.
Větší nosiče nářadí (žací stroje, stroje pro hnojení, zametání, úklid sněhu apod.) jsou nejčastěji hnány vznětovými, víceválcovými motory. Například REFORM Metrac 4004 má motor Kubota s výkonem 34 kW.
Pro pohon riderů se nejčastěji používají motory Briggs  Stratton s výkonem 3,5 - 10 kW podle velikosti modelu, resp. podle šířky záběru sečení.
Malé přívěsné štěpkovače mají také spalovací motory o výkonu 5 - 8 kW. Některé žací stroje pracující na svazích, jsou vybaveny dvoudobými motory, jak je uvedeno výše, ale hlavní použití dvoudobých motorů je v oblasti pohonu ručně držených zahradních a komunálních strojů, mezi něž patří řetězové pily, vyžínače, zametače, plotostřihy, vysavače, ofukovače a další.
Typy motorů
Čtyřdobé motory používané k pohonu malotraktorů v zahradnictví, farmářství a komunálních službách mohou mít jeden, dva, tři nebo čtyři válce, to záleží na velikosti stroje, který je motorem poháněn, resp. záleží na potřebě výkonu na vývodovém hřídeli, který pohání připojované agregáty.
Jednoválcové motory, které pohání malou mechanizaci, mají nejčastěji ventily umístěné po straně motoru. Tyto motory najdou uplatnění jako energetický prostředek pro malé ručně ovládané stroje, převážně žací na sečení trávy a rotační kultivátory.
Motory s ventily v hlavě jsou sice výkonnější než motory s postranními ventily, ale jednoduchost konstrukce motorů s postranními ventily je zvýhodňuje pro použití v malých benzínových motorech. Motory OHC pohání zahradní rotační žací stroje, malotraktory a nosiče nářadí.
Vznětové motory začínají být více používány k pohonu malých žacích strojů i ručně ovládaných strojů, zejména rotačních kultivátorů. Vznětový motor produkuje méně škodlivých spalin, jeho provoz je levnější a je šetrnější pro životní prostředí.
Malou farmářskou, zahradní a komunální mechanizaci na našem trhu pohání motory následujících výrobců: Briggs  Stratton, Kubota, Ruggerini, Kohler, Diamon, Tecumseh, Honda, Tigrone, Motor Jikov, Lombardini, Zetor, Goldoni, John Deere, Iseki, Ferrari, Deutz, Massey Fergusson a v menším zastoupení i některé další.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down