12.06.2002 | 06:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Cílená závlaha s úsporou vody

Technika, která nás obklopuje, postupuje mílovými kroky vpřed. Proto i v závlahovém hospodářství nastoupily změny, které na jedné straně zabezpečují optimální přísun vody k rostlinám a na druhé ji šetří – to jsou mikropostřikovače. Jsou vhodné na menší plochy ovocných výsadeb, drobného ovoce, zeleniny, květin, parků, okrasné zeleně a trávníků. Závlaha mikropostřikovači má několik výhod:

* regulovatelný tvar zavlažované plochy soustřeďuje závlahu na požadovanou plochu i při malých rozměrech
 jsou vhodné i na doplňkovou závlahu, klimatizaci ovzduší, i jako ochranná a hnojivá závlaha
 provozní tlak 200 až 400 kPa je úsporný na spotřebu energie i na odběr vody. Omezuje zanášení potrubí, ale i dýz postřikovačů
 jednoduchá montáž a lehká manipulace – operativní přemísťování systému a variantní řešení provozu
 plastový materiál nepodléhá korozi, ale je odolný proti mrazu a poškození.
Další předností mikropostřikovačů je jejich víceúčelnost:
 mohou doplňovat vodní defici půdy a rostlin – to znamená provádět doplňkovou závlahu. Intenzita různých typů mikroposřikovačů je 2 – 8 mm vody za hodinu (při průměru dýz 1,8 – 2,4 mm, velký průměr)
 úprava teplotního režimu v krytých prostorách - krátkodobé zamlžení (malý průměr dýz). Hodnota snížené teploty v zakrytém prostoru může představovat 10 – 20 0C
 v průběhu horkých letních dnů dochází v polních podmínkách k uzavírání průduchů a omezení transpirace a tím i k horšímu vývinu rostlin. Nejvhodnějším opatřením je klimatizační závlaha pomocí mikropostřikovačů, které jsou umístěny nad porostem
 mikropostřik je možno použít i na hnojivou závlahu
V nabídkách je mnoho typů od jednoduchých, které jsou montované „napevno“ až ke složitým, mnohoúčelovým ve formě stavebnicových systémů, kde lze snadno vyměňovat nebo doplňovat jednotlivé části.
Důležitou částí jsou deflektory, které mají různé tvary a rozměry a podle toho mohou zavlažovat různé plochy (kruh, kruhový výsek, elipsa) a jemnost rozstřiku vody, která může vést až do mlhoviny.
Počítá se, že průměrná zavlažovaná plocha jednoho mikropostřikovače dosahuje 3 – 6 m, výjimečně zasahuje až do 11 m. Průtok vody se pohybuje od 20 do 300 l za hodinu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down