20.06.2002 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Dřevo, jako výchozí materiál

Krásný kout veřejného parku, zahrady či pouhé malé místečko ukryté někde v rohu, chráněné keři nebo stromy, volá po posledním tahu umělcova štětce, kterým může být přírodní kámen s popsanou historií, opracovaný ve formě sochy nebo dílo z teplého, neagresivního, důstojného a přívětivého, no prostě neopakovatelného dřeva, které se jednou barví do zlatava, jindy do červena a jeho letokruhy, stejně tak jako kniha, vypovídají o letech hojných i chudých.

Dřevěná plastika, která může být použita stejně tak ve veřejné zeleni jak na soukromém pozemku, může být ryze funkční, může být zdobným prvkem nebo může být součástí meditačního místa, kde mnozí z nás najdou klid, pohodu a načerpají novou sílu do dalšího putování po naší zemi.
V Harrachově, v centru lyžařů a rekreantů, lesníků a lesů najdete Ivana Šmída, který má dřevo „v rukou“. Jeho jednu tvář poznal v době, kdy se živil jako soukromý dřevorubec a dodnes sní sen o tom, jak prokázat dovednost českých rukou při těžbě dřeva v Kanadě. Druhou tvář objevil při hledání sám sebe. Poznal, že vždy, když mu bylo nejhůř, našel útěchu a úlevu ve dřevě. Jeho snem je vytvořit v krásné čisté přírodě dřevěnou kapli, kde by byly zastoupeny všechny druhy dřeva, které se vyskytují v Čechách a z něho sochy, které by oslovovaly nemocné, unavené a nešťastné lidi, kteří by zde našli to svoje dřevo, tu svoji sochu.
V jeho dílně najdete atypické dřevěné květináče a vázy, mnoho interiérových a exteriérových doplňků, lavičky z kulatiny, kde se odráží praxe zkušeného dřevorubce a dřevo zde funguje pouze jako surovina a jeho produkty mají především užitnou hodnotu. Potřeba uměleckého vyjádření se objevuje v dřevěných skulpturách, kde dřevo dostává jiné dimenze. .
Jak vznikají jednotlivé sochy? Zrodí se po ránu nebo jim předchází delší doba rozjímání? Ivan Šmíd spíše patří k tomu druhému – meditativnímu typu tvůrců. A proto i jeho nejoblíbenější socha, 170 cm vysoká, nese název 100 % meditace, která je „vysochaná“ z hrušky. Nejraději tvoří věci na určité místo, které se snaží poznat, stejně tak jako zadavatele. Potom, je-li osloven prostorem a osobou, dílo se rodí „samo“ a z kusu dřeva se vyloupne krása s duší a myšlenkou.
V tvorbě Ivana Šmída najdete nejen řemeslnou zručnost, ale charakteristický rukopis, který dokazuje jasný tvůrčí princip s vytříbenými pravidly pro práci s materiálem a s předlohou.
Sochař nebo dřevorubec, organizátor nebo meditátor – to vše je Ivan Šmíd. A jak je to s tím organizátorem? Již po druhé si plní svůj další sen. Sportovní areál v Harrachově bude ve dnech 20. až 29. července hostit účastníky II. sochání motorovou pilou (setkání výtvarníků sochařů, kteří ke své tvorbě dřevěných skulptur používají řetězovou pilu). Zhotovená díla zůstávají pořadatelům a budou sloužit k dekoraci interiérů a exteriérů Harrachova. Bližší informace zájemcům poskytne Ivan Šmíd (0606/718 702).

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down