17.07.2002 | 03:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Chránit nebo hubit - někteří tesaříci na zahradách a zahrádkách

Čeleď tesaříkovitých (Cerambycidae), podobně jako většina čeledí hmyzu zahrnuje vedle škodlivých druhů i druhy indiferentní, ba dokonce i druhy zákonem chráněné. K zákonem chráněným druhům patří většinou druhy velké, vzácně se vyskytující a postupně vzhledem k životním podmínkám z přírody mizející. Na zahrady často zalétají z blízkých i vzdálených lesů.

Mezi takové druhy patří i tesařík piluna (Prionus coriarius), typický, poměrně ještě dosti hojný lesní druh, jehož larvy se vyvíjejí několik let ve ztrouchnivělých pařezech. Dospělci se liší velikostí (35–45 mm) i tykadly, samci jsou menší a mají hrubě pilovitá tykadla.
I tento překrásný tesařík však z přírody mizí, a proto bychom jej měli chránit a zbytečně ne-hubit.
Jakmile se řeže dřevo, jeho vůně ihned přiláká podivného, asi 25–30 mm dlouhého, jako tužka tlustého tesaříka borového (Spondylis buprestoides), který se ostatním tesaříkům ani nepodobá. Jeho larvy se vyvíjejí v borových pařezech.
Naopak důležitým škůdcem dřeva, hlavně dřeva již zpracovaného, je tesařík krovový (Hy-lotrupes bajulus). Brouci dosahují velikosti 12–20 mm a jsou poměrně hojní. Samice kladou vajíčka na trámy, klády i na nábytek a larvy se v nich vyvíjejí a rozhryzávají pod povrchem dřevo. Škodí tedy hlavně na dřevěných stavbách včetně chat a na nábytku. Vývoj larev ve dřevě trvá tři i více let.
Složené dřevo, dřevo v metrech apod. napadá překrásný tesařík fialový (Callidium violace-um), fialově nebo modře, někdy i leskle zeleně zbarvený brouk dlouhý 8–16 mm s plochým tělem. Jeho larvy žijí pod kůrou a před zakuklením se prokousávají hluboko do dřeva a skla-dované dřevo ničí. Proto je důležité skladovat dřevo pečlivě odkorněné, i prkna bez kůry na hranách, aby se zabránilo vzniku nepříjemných škod.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down