22.07.2002 | 12:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Trh dobývá plnokvětá Eustoma (Lisianthus)

Eustoma, spíše známá pod názvem (Lisianthus) pochází ze států Nebraska a Kolorado (USA). Rostliny vyšlechtili do podoby květin k řezu Japonci a později Holanďané.
Pěstování plnokvětých forem se v poslední době rychle rozšiřuje. Například v loňském roce na holandské aukci dosáhl obrat plnokvětých rostlin 21 mil. NLG (+ 23 %) a jednoduchých Eustoma 56 mil. NLG (+ 3 %), což znamená, že více než 24 % dodaných rostlin bylo plnokvětých (v roce 1997 to bylo pouhých 7 %).

Echo
Na tomto úspěchu se velkou mírou podílí série Echo, která zahrnuje sedm variant, které jsou k dostání velmi brzo.
’Echo Geel’ a ’Echo Champagne’ jsou velmi populární, stejně jako ’Echo Pure White’ a ’Echo Blue Picotee’.
Prodej plnokvětých rostlin vede se 45 % Echo série, následuje Mariachi (43 %) a Balboa série se 3 %.
Novinky
V loňském roce bylo uvedeno na trh 23 nových kultivarů, z toho 19 s jednoduchým květem a 4 plnokvěté. Nejlépe prodejné byly jednoduché ’Piccolo Green’ (tlumeně zelená), ’Piccolo Picotee Pink’ (bílá s purpurově růžovým okem) a ’Alice White’ (bílá).
Obchodním překvapením byla ’Curly Panther’ (purpurově růžová s třepenitými okvětními lístky) a ’Lilac Shadow’ (bílá s matným purpurovým nádechem v oku). Velký zájem byl i o jednoduchý ’Twinkle Dark Blue’ (purpurová), ’Seoul Lavendel’ (levandulová) a ’Piccolo Blue Rim’ (bílá s purpurovým okem).
Mezi plnokvětými novinkami vynikla ’Mariachi Misty Blue’ (purpurové plameny), ’ Mariachi Blue’ (purpurová) a ’Mariachi White’ (bílá).
Celoroční dostupnost
Během posledních patnácti let získala Eustoma značně na popularitě. V roce 1986 byla na 51. místě v prodejnosti, loni již na 12. mezi řezanými květinami – Top 15. Nebývalý zájem vyvolal tlak na rozšíření sortimentu a zlepšení celoroční kvality a dostupnosti. Ačkoliv holandští pěstitelé dosahují prodloužení květního období, objem dodávek se koncentruje do období květen až říjen. V zimním období potřebu trhu kryje dovoz z Keni (7 %) a Izraele (4 %).
Upozornění
Optimální čas nákupu je v momentě, kdy jsou čtyři květy na stvolu otevřené a všechna poupata ukazují barvu. Minimální požadavek je, aby na každém stonku bylo poupě alespoň 1 cm zabarveno.
Pozor, plnokvěté kultivary jsou náchylnější k poškození.
Životnost květin ve váze se pohybuje mezi 8 až 14 dny. Rostliny trpí houbovými chorobami a bakteriemi, především, jsou-li květy příliš blízko u sebe.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down