23.07.2002 | 01:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Živé ploty – téma stále aktuální

Toužíte prožít svůj volný čas a zasloužený odpočinek v klidu a pokoji, odděleni od okolního světa? Chcete při tom zároveň poslouchat šumění listů ve větru, zpěv ptáků, nebo se kochat během celého roku spoustou měnících se barev či záplavou květů?
Snad vám připadá tento popis neskutečný? Jak by bylo možné v dnešní době vytvořit takovouto nádhernou oázu klidu?!

Ideálním způsobem je oddělit svou zahrádku či zahradu od okolí živým plotem.
V dnešní době je možno si zakoupit rostliny na živý plot z bohatého výběru druhů i kultivarů tak, aby vyhovovaly požadovanému vkusu i záměru.
V našem zahradnictví nabízíme například tyto rostliny na živý plot:
Listnaté:
 Ligustrum (ptačí zob): opadavé i neopadavé keře, vhodné pro stříhání do různých tvarů. Nabízíme i žlutě žíhaný, neopadavý kultivar Ligustrum ovalifolium ’Aureum’.
 Carpinus (habr): stromy vhodné pro krásné a vysoké živé ploty s možností stříhání a tvarování.
 Pyracantha (hlohyně): neopadavý, vysoký keř s trny, vhodný pro stříhaný i volně rostoucí živý plot, na podzim nádherně dekorativní svými oranžovými bobulkami.
 Weigela (vajgelie), Philadelphus (pustoryl, jasmín), Forsythia (zlatice), Spiraea (tavolník), Tamarix (tamarišek)… opadavé keře vhodné pro volně rostoucí živé ploty, překrásně kvetoucí v průběhu celého roku.
 Euonymus (blen): různobarevné (žluté, zelené, žlutozelené, bílozelené…), neopadavé keříky, vhodné pro nižší, po celý rok pestré plůtky, stříhané i volně rostoucí.
Jehličnaté:
 Thuja (zerav): vhodné pro vysoké ploty, které lze v případě potřeby a přání i zastřihovat a tvarovat. Je možné si vybrat z mnoha kultivarů, které se liší vzrůstem, tvarem (kulaté, bachraté, štíhlé, kuželovité i oválné) i barvou (tmavě zelené, světlezelené, žlutozelené i žluté).
 Cuperessocyparis: nejrychleji rostoucí živý plot, v zelené i žluté barvě.
 Taxus (tis): překrásné tmavě zelené živé ploty do stinnějších poloh, také s možností stříhání a tvarování.
A to ještě zdaleka není vše.
Přijďte si k nám vybrat a budete nadšeni, jak bohatým sortimentem i u dalších dřevin a trvalek, tak v neposlední řadě i příjemnými cenami.

V případě zájmu se vám budou naši zaměstnanci věnovat a poradí vám, jaké rostliny si vybrat pro váš záměr, i jakým způsobem je správně pěstovat a ošetřovat, aby rostly k plnému uspokojení. Například se můžete dozvědět, že aby byl živý plot krásný tak, jak od něj očekáváme, je třeba ho stříhat, a to u „stříhaného“ plotu zpočátku 2x až 3x ročně (podle počasí začátkem dubna, koncem května, koncem července), v pozdějších letech stačí 1x až 2x za rok zkrátit přírůstky do požadovaného tvaru, naproti tomu „volně“ rostoucí živý plot je na stříhání méně náročný, ale v prvních třech letech je třeba ho stříhat 1x až 2x ročně (na jaře a v létě), aby zahoustl.
Kromě toho je potřeba dbát na správné hnojení vhodnými hnojivy a mulčování kompostovanou kůrou či trávou z posekaného trávníku. A v neposlední řadě se nesmí také zapomenout na vhodnou zálivku po nasázení, při letním suchu nebo zimních holomrazech.
Při správném výběru rostlin a vhodné péči si můžeme doma vytvořit nádherné soukromí, které vloženou energii vždy mnohonásobně vrátí při chvílích odpočinku.
Těšíme se na vaši návštěvu.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down