16.10.2002 | 09:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Podzimní paleta barev a chutí

Výstava ovoce, zeleniny, ovocných a okrasných výpěstků Hortikomplex 2002 lákala pěstitele z Čech a Moravy na Olomoucké výstaviště Flora. Sedmý ročník poskytl někomu silný zážitek, jinému inspiraci do další práce a dalšímu užitečně a příjemně strávený čas se známými nebo novými kolegy z oboru. Zkrátka nepřišli ani drobní pěstitelé a návštěvnici, pro které zde byla vedle nákupu na Podzimních zahradnických trzích možnost využít nabídky bohatého doprovodného programu.

Výstavní plochy
Přehlídka výpěstků v pavilonu A, byla zasazena do pohádkového rámce. Toto téma není pro odbornou výstavu obvyklé, nicméně pokud vzpomeneme na motivy použité v minulých letech – Na návsi, případně Je po dešti, lze vystopovat zřejmou spojitost mezi ovocem a zeleninou a rurálním charakterem tradičního českého venkova. Kulisa, za níž stojí rukopis Pavlíny Bukovské a Vojtěcha Bernarda umožnila vyniknout vystavovaným výpěstkům, snad jen čertů tam byl nadbytek.
Sortiment ovoce byl bohatý a pestrý, jedno naleštěné jablko nebo hruška vedle druhého. Samozřejmě i zde bylo možné najít mezery, chyběla tu například v současnosti žádaná, i když ještě nepříliš rozšířená odrůda ´Gala´ eventuálně méně pěstovaný ´Braeburn´. A co teprve ostatní ovoce? Kam se poděly plody ořešáku, slivoní, lísky a dalších druhů? Jak je vidno, zřejmě se z našich výsadeb vytratily. Uvidíme, co přinese budoucnost.
Expozice pěstitelů zeleniny se nesly v duchu přehlídky hezky rostlých odrůd osivářských firem působících na našem trhu. Velkým pozitivem byly výpěstky z osiva produkovaného českými šlechtiteli, které se svými parametry vyrovnají v mnoha případech osivu dováženého ze zahraničí.
Galerii obsadili zahrádkáři a i zde si milovník ovoce přišel na své, vždyť kde jinde může člověk obdivovat tak široký sortiment současných, starých a krajových odrůd než na této výstavě?
Již tradičně se v rámci zdejších zahradnických výstav soutěží ve vazbě květin. Tentokrát Svaz květinářů a floristů vyhlásil spolu s vedením výstaviště soutěž v podzimní vazbě s tématy Dekorovaný proutěný koš a Přízdoba tradičního kuchyňského doplňku. Kdo přišel, ten viděl a obdivoval. A pokud někdo neměl estetického zážitku ještě dost, čekal na něj pavilon H a v něm expozice Okrasná zelenina – zelenina jako okrasa.
Jablko roku
Ovocnářská unie ČR se rozhodla v rámci slavnostního zahájení vyhlásit českou odrůdu desetiletí. A která, že to byla? ´Rubín´ českého šlechtitele, klempíře, pana Otto Loudy ze Střížovic u Turnova. Tomu se podařilo křížením ´Lord Lambourne´ a ´Golden Delicious´ v roce 1969 přivést na svět odrůdu, která se dnes, včetně svých červených mutací, pěstuje v ČR na výměře 520 ha a tvoří tak 6 % celkové výměry intenzivních výsadeb jabloní.
Křest knihy
Pro ty, kdo se rádi vzdělávají, byla představena a slavnostně pokřtěna čerstvě vydaná odborná publikace Výživa a hnojení zahradních plodin, určená široké odborné veřejnosti a studentům středních a vysokých škol. Autorům prof. Ing. Jaroslavu Hluškovi, CSc., prof. Ing. Rostislavu Richterovi, DrSc. a Ing. Pavlu Ryantovi se zde podařilo přehledně vyložit problematiku hnojení zeleniny, ovocných kultur a vinné révy. Závěr je věnován substrátům a speciálním hnojivům pro zahradnictví. O publikaci byl velký zájem již první den prodeje a zcela jistě má před sebou růžovou budoucnost.
Spotřeba zeleniny
Podle statistických sledování jsme již po mnoho let pod doporučovanou hranicí konzumace ovoce a zeleniny. Propagace zeleniny by se měla stát prvořadým naším úkolem. Proto byla kladně hodnocena soutěž v přípravě čerstvých zeleninových salátů, které před zraky návštěvníků připravovali posluchači středních škol a učilišť. Dokázali, že je nekonečné množství variant, které upoutají každou hospodyňku. Dokázali, že zelí není vhodné pouze k pečeni či jitrnicím. Všichni, co ochutnali, byli překvapeni lahodnými chutěmi, nemluvě o atraktivním vzhledu. Předností salátů bylo i to, že všechna použitá surovina byla tuzemského původu, dopěstovaná ve sspolečnosti Zeltr, s. r. o.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down