17.10.2002 | 12:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vinná réva v zahrádce

Kdo by neznal vinnou révu ať ve formě hroznů nebo lahodného moku. Pěstování révy má dlouhou a pestrou historii. Průmyslové pěstování najdeme v oblastech s mírně teplým klimatem, tam, kde průměrná roční teplota neklesá pod 8,5 0C.
Uvádí se, že starověký íránský panovník král Džemšída, který žil asi 2000 let před Kristem, patřil mezi první pěstitele stolních hroznů.

Velký skok při pěstování hroznů a při výrobě vína následoval po objevu rozmnožování révy řízky – řízkováním. Nejstarší záznamy většího množství produkce hroznů pocházejí z Turecka a z jižních svahů Kavkazu.V Egyptě rozeznávali osm odrůd vinné révy nebo barvy hroznů. Díky Římanům se rozšířilo pěstování v Galii a údolí Rhony, v 1. století po Kristu byly vysazovány vinice v oblasti Mosely, později ve Falcku. A tak by bylo možné postupovat dále.
Vedle průmyslových vinohradů najdeme výsadby na zahradách, kde pro potěšení majitele je jeden nebo více keříků. Ale i ten nejmenší pěstitel chce dosáhnou co nejlepší úrody a proto se musí řídit několika zásadami.
Výběr správných odrůd
Nejprve si musíme uvědomit, zda chceme pěstovat stolní nebo moštové odrůdy. Nabídka se neustále rozšiřuje, ale snahou šlechtitelů je získat především rezistentní odrůdy, které jsou odolné vůči houbovým chorobám.
Raně dozrávající odrůdy se sklízí od poloviny srpna do první dekády září. Vyznačují se vyšším obsahem cukrů a proto jsou častěji napadány ptáky a vosami.
Středně rané odrůdy dozrávají od poloviny září do první říjnové dekády. Většinou jsou to úrodné bílé odrůdy s vyšším obsahem kyselin.
Středně pozdní až pozdní odrůdy dozrávají od konce září do konce října. Patří k nim většina moštových odrůd.
Úspěch při pěstování vinné révy podmiňuje důkladná výsadba, především volba polohy, tvar keře a vedení révy, péče a ošetřování, ochrana a výživa.
Publikace končí kapitolou o sběru hroznů a jejich zpracováním.
Přehledně zpracovaná publikace může sloužit na doplnění znalostí především drobným pěstitelům ale jistě přinese i nové poznatky (především v ochraně) profesionálním vinohradníkům. Kniha je vybavena velkým počtem kvalitních barevných obrázků.
Werner Fader: Vinná réva v zahrádce. Vydala Príroda Bratislava v edici Praktický rádce v roce 2002, 96 stran.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down