18.10.2002 | 12:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sapard v Dolanech

Zemědělské družstvo Dolany je úspěšný velkovýrobní zemědělský podnik, hospodařící na 4900 ha, zaměřený na rostlinnou a živočišnou výrobu a pěstování ovoce. Právě sem příští rok zamíří finanční prostředky programu Sapard – předvstupního programu EU pro zemědělství a rozvoj venkova.

Ovocnářství je významným pilířem Zemědělského družstva Dolany – to jsou slova jeho předsedy Ing. Zdeňka Joudala. Význam, který mu přikládá současný management, je možné posuzovat nejen z hlediska každoročních investic do obnovy sadů, strojního a technického vybavení, ale i aktivní činnosti v Odbytovém družstvu producentů ovoce a zeleniny – CZ Fruit, jehož je zakládajícím členem a současně i největším pěstitelem jablek v ČR. O vysoké kvalitě pěstovaného ovoce svědčí držení ochranné známky pro Zdravé ovoce SISPO od roku 1995, která se každoročně obhajuje, získání certifikátu systému kritických bodů – HACCP i získání Zlaté Salimy v roce 1997.
Celková výměra intenzivních ovocných sadů dosahuje 460 ha. Jabloně jsou vysazeny na 334 ha, hrušně 13 ha a višně 93 ha. Na zbývající ploše se pěstují třešně, černý rybíz, broskve a meruňky. Každoročně dochází k obnovuje přibližně 15 ha jabloní a 12 ha višní. Veškeré výsadby posledních letech jsou prováděny s použitím kapkové závlahy, která se využívá již na 70 ha. Z ročně sklizených šesti až sedmi tisíc tun jablek je pro konzum určeno přibližně tři čtvrtiny produkce. V ovocnářství zde pracuje 80 stálých pracovníků, podle potřeby je při sklizni zaměstnáváno ještě dalších 50 až 350 brigádníků.
Produkce a skladování ovoce je důležitou součástí výroby, podílí se 25 % na výkonech podniku. A právě sem budou směřovat finanční prostředky z programu pro zemědělství a rozvoj venkova Sapard.
Předložený a schválený projekt se skládá ze dvou částí. První je nákup balicí linky na ovoce (jablka), druhá rekonstrukce stávajícího, již nevyhovujícího chlazeného skladu na moderní ULO sklad splňující parametry běžné v EU.
Balicí linka
. Úvahy o nákupu balicí linky se objevily již před třemi lety.V současnosti navazuje na stávající třídičku ovoce pouze ruční balení. Obtížné a velmi pomalé je zvláště balení do PE tašek, případně sítěk, které požadují supermarkety a velkoobchody. K nákupu linky dochází podle slov předsedy družstva „za minutu 12“, stávající systém je na pokraji možností i efektivity. Výkon nové linky se bude pohybovat v rozpětí 20 – 25 balíčků za minutu, při hmotnosti jednoho až dvou kilogramů. Jen pro srovnání, letos zaměstnanci připravili k expedici za pět měsíců 250 tun balených jablek, kolik tun by za tutéž dobu stačila zpracovat nová technologie si spočítejte sami.
ULO sklad
Celková skladovací kapacita podniku dosahuje 4700 tun. Chladírny tvoří 72 %, pouze 28 % prostory s řízenou atmosférou se sníženým obsahem kyslíku, která zajišťuje prodloužení doby skladování o 3 – 4 měsíce Potřeba přiblížit se hranici 55 % skladů s řízenou atmosférou, která je běžná v západní Evropě, se projevovala zvláště v posledních letech, kdy obchodníci upřednostňují na konci jara a v letních měsících (červen, červenec) sortiment skladovaný ve vhodnějších podmínkách.
Vlastní realizace projektu
Finanční náročnost projektu dosahuje 23,9 milionů Kč. V těchto dnech probíhá výběrové řízení na balicí linku, která bude uvedena do provozu nejpozději letos v listopadu. Výběrové řízení na dodání celé technologie ULO skladu bude vypsáno v nejbližší době. Přípravné práce budou zahájeny na podzim, vlastní realizace proběhne po vyskladnění chlazeného skladu v dubnu až srpnu příštího roku. Prostředky ve výši 50 % celkových nákladů budou z programu Sapard poskytnuty až po úspěšné realizaci, při splnění parametrů uvedených ve smlouvě.
Návratnost investice je podle slov ekonoma družstva obtížně vyčíslitelná, vzhledem k tomu, že nelze kalkulovat s úměrným růstem ceny uskladněných jablek vzhledem k délce skladování a stabilní situaci na trhu. Přibližně lze počítat s osmi až deseti lety.
Celoroční nabídka kvalitních jablek, to je hlavní záměr dolanských pěstitelů. Důležitým faktorem je i zlepšení komfortu a kvality pro spotřebitele, konkurenceschopnost a na třetím místě návratnost. Ta by byla bez pomoci programu Sapard zvlášť obtížně řešitelná.
Při přípravě projektu oceňuje předseda družstva vstřícný přístup regionálního pracoviště Agentury SAPARD v Hradci Králové a profesionální přístup firmy Tima z Liberce, která zpracovávala projekt. Práce na projektu trvaly celý rok, při finanční náročnosti do 200 tisíc Kč. Problémy nastaly pouze při výpočtu návratnosti investice vzhledem k nestabilní situaci na trhu s jablky.
Na závěr zbývá jen popřát bezproblémový průběh realizace celého projektu a naplnění cíle programu – vybudovat podnik, který bude konkurenceschopný i po vstupu ČR do EU.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down