22.10.2002 | 01:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Rakouská vína

Vinařské oblasti Rakouska se nacházejí ve spolkových zemích Dolní Rakousko, Burgenland, Štýrsko a v hlavním městě Vídni.

Celková plocha vinic představuje 55 000 ha. Podnebí Rakouska přináší velké teplotní rozdíly mezi létem a zimou i mezi dnem a nocí, což všechno přispívá k charakteristické chuti vyzrálých vín. V Rakousku se pěstuje přibližně 20 odrůd bílého (77 % pěstitelské plochy) a 10 odrůd červeného vína (23 % pěstitelské plochy).
Rakouský vinařský zákon předpokládá kontrolu původu, klasifikaci a kontrolu jakosti vína. Podle obsahu cukru v moštu zákon rozlišuje v zásadě tři druhy vín: stolní a jakostní a vína s přívlastkem. Pro vína jakostní a s přívlastkem určuje zákon limit výnosu 9000 kg hroznů z hektaru nebo 6750 litrů vína. Při překročení tohoto limitu se celá produkce klasifikuje jako stolní víno, které se prodává bez udání původu, odrůdy a bez označení ročníku.
Jakostní vína a vína s přívlastkem podléhají státní kontrole, která zahrnuje chuťové posouzení a chemickou analýzu. Po kontrole jsou láhve opatřeny červeno-bílou-červenou kontrolní páskou s protokolním číslem, která slouží jako záruka, že víno odpovídá přísným hygienickým normám, ale splňuje i vysoké chuťové nároky.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down