24.10.2002 | 10:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Růže - královna květin

Růže patří mezi nejstarší květiny. Na základě výzkumů se předpokládá, že růže pocházejí z Asie. Zde byly nalezeny zkameněliny, které dokazují, že růže existovaly na zeměkouli před 35 až 40 miliony let a jsou starší než lidstvo samo. Archeologické nálezy prokázaly, že se lidé obklopovali růžemi během celé historie. Kromě jiného to dokazují i vykopávky z Egypta z roku 170, kde byly nalezeny růžové věnce.

K nejstarším růžím patří Rosa gallica (růže galská), která pochází z 12 stol. před n.l. a byla rozšířena ve střední a jižní Evropě a Malé Asii. Tato růže dala vznik řadě kulturních růží. Má nápadné květy o průměru 4 až 7 cm, ale výjimkou nejsou ani 10 cm. Tmavě růžové až načervenalé květy silně voní.
Růže inspirovala lidskou tvořivost a ovlivňovala dějiny nejrůznějších civilizací - starověkých i moderních. Římané ji používali při různých slavnostech, korunní lístky se dávaly do růžových polštářů, používaly se pro přípravu pokrmů a parfémů, přidávaly se do vonných koupelí nebo se používala růžová esence.
Růže inspirovala umělce, objevovala se v architektuře starověké Syrie a Babylonu, v literatůře, je symbolem krásy, mládí, ženy i lásky.
Šlechtěné růže pocházejí z planých druhů, z nichž nejznámější je růže šípková (Rosa canina). Šlechtění současných růží nejvíce ovlivnily růže čínská, galská a vonná.
Někdy se u nizozemských růží setkáváme s přídavkem Toproos (špičková růže). Znamená to, že prošla testováním ve třech různých tamních rozáriích.
K důležitým znakům, podle kterých se růže hodnotí patří: barva, tvar, velikost květu, vůně a délka stonku. Moderní odrůdy mají celou paletu barev a to od bílé přes smetanovou, žlutou, růžovou, oranžovou, lososovou až po červenou.
Ke žlutým růžím patří ´Golden Eye´ nebo ´Surprise´. Smetanovou barvu má ´Prophyta´, z růžových vynikne ´Valerie´, z lososových ´Indian Femmal´ a ´Lambada´. Mezi červené odrůdy patří ´Grand Gala´ a ´Sacha´. Zajímavý je téměř černý květ ´Black Beauty´.
Velmi oblíbené jsou vícekvěté růže - jasně žlutá ´Flair´ nebo smetanová ´Cream Gracia´, lososová ´Softy´ nebo ´Diadeem´, která má střed květů růžový a okvětní lístky lososové. Zajímavý tvar květů má oranžová ´Clementine´ nebo červená ´Lovely Lydia.
V letošním roce se stala moderní netradičně laděná aranžmá do zelené barvy. Do této barevné skupiny patří i ´Cézanne´, která má smetanově zelené okvětní plátky s červeným okrajem. Při plném rozkvětu má růže v průměru až 10 cm a ve váze vydrží až 14 dní. Během prvního roku po uvedení na trh se jí na nizozemských burzách prodalo více než 426 tisíc kusů.
Kromě řezaných růží jsou na trhu hrnkové minirůže, které se stávají vhodným doplňkem interiérů, v letních měsících i ozdobou balkonů a teras. Jejich pěstování se rozšířilo především v osmdesátých letech, kdy byla také vyšlechtěna celá řada nových odrůd. Jedním ze základních rodičovských komponentů je miniaturní čínská růže (Rosa chinensis). Minirůže mají kompaktní tvar keříku, jsou hustě olistěné a mají drobné kvítky - jednoduché, poloplné a plné. Vyskytují se v celé škále barev stejně jako velkokvěté. Jako pkojové rostliny lze pěstovat žlutou ´Sunset Parade´, růžovou ´Royal Parade´ nebo červenou ´Noble Hit´.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down