05.12.2002 | 01:12
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Trvanlivost hrnkových květin

Hrnkové květiny různých producentů se často velmi liší svou trvanlivostí. Ukazuje se, že o trvanlivosti rozhoduje především genotyp, z pěstitelských podmínek pak zásobení dusíkem a světlo.

Vysoká nabídka dusíku v substrátu snižuje kvalitu květů a většinou zkracuje trvanlivost. Záleží na formě dusíkatého hnojiva. Na vysokou nabídku amonného dusíku je zvláště citlivá poinzécie a růže, naproti tomu novoguinejské hybridy vyšší dávky amonného dusíku a snížení pH snášejí. Zavedení asimilačního osvětlování ve středoevropských a severoevropských zemích výrazně zvýšilo počet výhonů i květů a zvýšilo také trvanlivost, zřejmě v důsledku vyšších zásob sacharidů. V USA se u zelených rostlin doporučuje přizpůsobit je horším světelným podmínkám v bytech tím, že jim výrobce koncem pěstitelského období poněkud sníží nabídku světla. Zdůvodňuje se to tím, že rostliny získají čas přizpůsobit se budoucím méně příznivým podmínkám i morfologicky, např. menšími listy. Naplatí to však pro chryzantémy.
Z praxe je známo, že snížení teploty koncem pěstitelského období zvyšuje intenzitu zbarvení květů i braktejí poinzécií, u primulí i velikost květů. Jednotlivé druhy reagují však na změny teploty značně rozdílně. Rozdílný nebo dosud málo poznaný vliv na trvanlivost má nedostatek Ca a přihnojování CO2. Trvanlivost zkracuje přebytek i nedostatek vody v substrátu. Známý je vliv vzdušné vlhkosti na morfologické vlastnosti a vnější kvalitu květin. Vysoká vlhkost vzduchu totiž podporuje příjem živin, zejména Ca a Mg, a jejich transport do kořenů, což může vést (např. u poinzécií) k okrajové nekróze braktejí. Zvyšuje také výskyt botrytidy. Trvanlivost řezaných růží se vysokou vzdušnou vlhkostí silně snižuje. Naproti tomu u chryzantém, poinzécií a begonií vlhkost vzduchu trvanlivost neovlivňuje.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down