11.02.2003 | 10:02
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Myslíte už na macešky ?

Počátky šlechtění zahradních macešek lze datovat kolem roku 1810, na jejich vzniku se tehdy v Anglii podílely druhy z příbuzenstva Viola tricolor, Viola calcarata, Viola lutea a jejich zahradní kříženci.

V polovině minulého století bylo již známo přes 500 hybridních odrůd, tehdy ještě drobnokvětých. Roku 1882 byly vyšlechtěny tehdy slavné Trimardeauovy macešky, z těch dále křížením macešky orchideokvěté. Tak se postupně došlo až k Viola wittrockiana. V poslední době se na trhu prosazují stále více hybridní odrůdy, které vynikají velikostí květu. O důležitosti violek vypovídají i čísla z Holandska - jen v roce 1990 prošlo burzami asi 27 milionů rostlin.
Dělení macešek
* Hybridní velkokvěté. Pěstované hlavně jako hrnkované pro svůj obrovský květ a kompaktní vzrůst, v našich podmínkách osvědčené pro podzimní i jarní kvetení.
´Delta´ - maceška s největším květem, výběr 25 barev
pro podzimní i jarní produkci, na jaře kvete asi o dva týdny dříve než ostatní macešky, nasazuje poupata již za krátkého dne
´Delta Premium´ - deset nejvýraznějších a uniformních barev
´Roc´ - hlavně pro podzimní produkci, tolerantní k vysokým teplotám
´Skyline´ - multiflora typ, vynikající na větší výsadby.
* Nehybridní směsi. Produkují se hlavně jako prostokořené, jsou oblíbené pro svou nízkou cenu.
´Aurora´ - středně velký květ, pro jarní i podzimní výsadby
´Icequeen´ - šlechtěná na zimuvzdornost, vhodná do extrémních podmínek
´Herald´ - nekvete na podzim, ale velmi brzy zjara.
* Hybridní miniaturní. Macešky s množstvím drobných květů, které se stávají populárnější pro svoji pokryvnost a možnost použití do závěsů. V naší nabídce je 35 položek mini a midi typů, např. řada Alpine, Rocky, Sorbet, Velour.
Mladé rostliny
V nabídce S&G macešek je jednak osivo nehybridních variet, ale hlavně osivo a mladé rostliny variet hybridních. Stále více pěstitelů macešek si uvědomilo výhodnost nákupu mladých rostlin, protože tímto šetří práci, místo, ztráty, chemické přípravky atd.. Neméně důležitá je možnost přesného načasování kvetení a produkce přesně potřebného množství rostlin. Ze zkušeností víme, že v našich podmínkách kvete maceška hrnkovaná ze sadbovače 432 za normálních podmínek za čtyři týdny. Rostliny jsou vyrovnané, ztráty by měly být nulové. Pokud vyséváme osivo, nikdy neodhadneme přesný počet hotových rostlin (doporučený výsev našeho osiva je 2g na 1000 hotových rostlin). Buď máme hotových rostlin méně než potřebujeme, což znamená ušlý zisk a ztrátu zákazníků. Nebo jich vyprodukujeme více, čímž ztratíme osivo, zvýší se nám počet rostlin na metru a z toho vyplývá nutnost postřiku retardanty, větší riziko chorob, nižší kvalita rostlin a v nejhorším možném případě kompostování. Ztráty mohou vzniknout také díky nerovnoměrnému vzcházení osiva při přepichování. Tomuto zabraňuje tzv. primované osivo z naší nabídky. Tato úprava osiva zvyšuje rychlost a rovnoměrnost vzcházení. Primované osivo musí být skladováno při teplotě 5 0C, potom je jeho trvanlivost 1 rok..
Pěstitelské podmínky
Pro podzimní produkci vyséváme do substrátu s pH 5, 5- 5,8 od června do poloviny července, pro jarní kvetení v srpnu a později. Ideální teplotu pro klíčení 15 - 20 0C bychom měli udržovat alespoň první 4 dny. Doporučuje se preventivní ošetření fungicidy (Previcur ale může způsobit skvrny na listech). Zasolení na konci vegetace by nemělo přesáhnout 2,2 pro podzimní produkci, 2-3 pro jarní produkci. Nejlepších výsledků bylo dosaženo při teplotách 7-15 0C. Velmi nízké teploty v zimě způsobují fialovění listů, teploty nad 30 0C v létě zase menší květy.
Obzvláště pro jarní produkci je nutné přihnojení před zimou. Obsah fosforu udržujeme během produkce na nízké úrovni, extra přihnojení těsně před kvetením zlepší kvalitu květu.
Hybridní odrůdy S&G zůstávají za normálních podmínek kompaktní. Přesto pro podzimní produkci může být prospěšné použití růstových regulátorů. Jako nejlepší se osvědčila kombinace Alaru a Retacelu. Samotný Alar oddaluje kvetení, v případě potřeby může být k tomuto účelu použit. Regulátory aplikujeme od stadia třetího listu (asi třetí týden při pěstování kolem 18 0C) až do objevení prvního poupěte. Používáme raději vícekrát menší koncentraci, abychom se vyhnuli riziku popáleni listů po odpaření vody.
Choroby a škůdci
Z chorob, které mohou napadnout macešky jmenujme alespoň tyto mykózy:
Pythium, Phytophthora, Thielaviopsis - tyto půdní houby způsobují padání rostlin a oslabení kořenového systému, ochrana spočívá v desinfekci půdy a zálivce fungicidními přípravky (např. 0,25% Previcur) nebo přimíchání fungicidů do substrátu.
Ramularia - šedé skvrny s nafialovělým okrajem na listech, na spodní straně listu bílé podhoubí, postřik např. 0,2% Dithane 45.
Alternaria - zprvu drobné šedohnědé skvrny s okrajem, postupně se zvětšují ve hnilobné plochy, postřik např. 0,2% Dithane 45.
Padlí - listy pokryty bílým, moučnatým povlakem, postřik např. 0,3-0,5% Thiovitem 80 WG.
Proti sviluškám a mšicím používáme běžné přípravky, proti případnému požeru plži použijeme 0,5% Mesurol 50WP (po aplikaci 2-3 dny bez zálivky ).

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down