08.04.2003 | 07:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Postřikovače z Izraele zatím raritou

Izraelská společnost Raz Sprayers je firma zabývající se výhradně výrobou postřikovačů se specializací na ovoce, zeleninu či postřiky ve vinohradnictví. Vlastníky společnosti jsou dva bratři Razovi, a tak lze hovořit o tradiční rodinné firmě založené roku 1968, která má nyní 22 zaměstnanců.

Přestože nejde o velký podnik – jeho roční produkce je kolem 250 strojů, umisťuje firma postřikovače kromě Izraele do mnoha zemí světa. Krédem je vyrábět stroje, které budou maximálně šetřit lidskou sílu a také aplikované chemikálie.
Pásový postřikovač
Pásový postřikovač je sám o sobě rarita, ale jde o patent firmy Raz Sprayers, specializovaný na práci ve skleníku nebo v sadech. Tomu odpovídá šířka stroje pouhých 65 centimetrů, takže úzký prostor skleníku je zde zohledněn a stabilitu zajišťují právě pásy. Objem tanku je podle požadavku do 230 litrů. Trysky jsou umístěné na zadní stěně stroje a místo ramen jsou zde dvě základní vyměnitelné desky zohledňující ošetřovaný porost. Na desku typu oválu nebo trojúhelníku je připevněná trubice přivádějící roztok z tanku a na trubici se rozmístí trysky s možností měnit jejich hustotu. Stroj je poháněn motorem o výkonu 16 nebo 18 hp a při maximální aplikaci je výkon 30 litrů za minutu. Dosažený tvar a rozmístění trysek poskytují účinnou aplikaci u rostlin malých i u vzešlého a různě hustého porostu.
Postřikovače do vinohradů
Základní a dá se říci původní verze postřikovače jsou čtyři pohyblivá ramena, dvě napravo nahoře a dole a dvě nalevo, která lze při pojezdu sadem nebo vinicí upravit na výšku porostu.
Novým a konstrukčně zajímavým pojetím jsou dvou a tříramenný postřikovač do vinic. Postřikovač tak při jednom pojezdu stříká na dvě nebo tři řady vinohradu. U dvouřadého postřikovače ramena obepínají a stříkají na vedlejší stranu vinohradu, přičemž stroj sám ošetří tu stranu vinohradu, kudy projíždí. Horní ramena jsou přitom vysunovatelná a přizpůsobí se výšce porostu. Rychlost postřiku je 70 m/s a aplikovatelný objem je od 50 do 80 l/min. Třířadý postřikovač je nejnovější verze a nabídka firmy Raz Sprayers. Jako kostra je použit sklízeč vína. Trysky jsou umístěné v prostoru, kde probíhá sběr hroznů, s tím je ošetřena jedna řada vinice. Na každou stranu jsou vysunutá dvě ramena, která zajistí postřik dalších dvou řad vinice. Výška ramen je opět nastavitelná a rovněž tak i počet a výška trysek. Jde tedy o víceúčelový stroj a sklízeč lze využít i k práci při chemické ochraně. Kapacita tanku u obou strojů je do 2000 litrů a pojezdová rychlost je 6 km/hod.
Hlavně do malých i vzrostlých sadů nebo chmelnic nabízí Raz Sprayers speciální postřikovač se dvěma silnými ventilátory, které zajistí účinnější rozprášení aplikovaného roztoku. Trysky a ventilátory jsou umístěné nad sebou a horní díl je výsuvný dle výšky ošetřovaného porostu, a to až do osmi metrů. Lze aplikovat 200 l/min. Verze s pouze jedním spodním ventilátorem je samozřejmostí. Firmy vyrábí také klasické dvouramenné postřikovače s šíří 18 metrů. Podle slov spolumajitele a ředitele společnosti pana Eli Raze rádi naváží spolupráci s českými obchodníky. Jejich stroje si mohou prohlédnout také na internetové adrese www.razspray.com.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down