Loňská úroda hroznů, necelých šest tun na hektar vyla sice asi o půl tuny meziročně nižší tun, obsah cukru se však podle českých standardů vyhoupl z 16 na 19 stupňů. Vína ročníku 2002 tak budou velmi kvalitní s příjemně vysokým obsahem kyselin u bílých a vysokou barevností u červených odrůd.
Zpřesněné výsledky loňské úrody poskytl tajemník Českomoravské vinohradnické a vinařské unie Martin Půček. Loňský výnos hroznů ovlivnily zejména hluboké prosincové mrazy v roce 2001, které klesly i pod minus 23 stupňů a poškodily révu. Deště v srpnu 2002 pak podpořily masivní růst plísně šedé, která pěstitele mnohde donutila rychle sklízet. Rentabilita oboru zůstala mírně záporná, na úrovni minulých let. Průměrná prodejní cena hroznů se sice zvedla na 13 až 14 korun za kilogram, na stejnou částku se ale s místními rozdíly dostaly i průměrné náklady. Podle Půčka se i při nynějším počasí dá říci, že vinná réva přezimovala velmi dobře a bez výrazného mrazového poškození oček. "Je to ale jen pět procent z nástrah počasí, které u nás teprve přijdou," doplnil.