Publikace je určena pěstitelům, kteří chtějí zvýšit a zkvalitnit domácí produkci košťálové zeleniny.
Košťáloviny představují po mnoho desítek let nejvýznamnější u nás pěstovanou a konzumovanou zeleninu - zelí hlávkové a květák náleží mezi zeleniny s dlouhodobě nejvyšší spotřebou (kromě zelí a květáku patří ke košťálovinám brokolice, kapusta, kedlubna, kadeřávek atd.), s nezaměnitelným vysokým obsahem vitaminu C a E, minerálními látkami a vlákninou. Například s-metylmethionin (vitamin U) je označován jako protivředový, glukosinoláty snižují riziko tvorby nádorů s antimutagenním faktorem.
Další jejich předností je celoroční dostupnost, za což vděčíme nejen výborné skladovatelnosti většiny druhů, ale i snadnému konzervárenskému a mrazírenskému zpracování. Nadto při správném výběru odrůd od raných, poloraných až po pozdní si zajistíme dostatek zeleniny čerstvé. Největší nárůst spotřeby v posledních deseti letech zaznamenala brokolice a pekingské zelí.
Díky omezenému rozsahu kniha autor uvádí pouze tuzemské odrůdy (v ČR je registrováno více než 150 odrůd hlávkového zelí, přes 80 odrůd květáku a 30 odrůd brokolice) doplněné osvědčenými, v našich podmínkách vyzkoušenými odrůdami zahraničními a všestranně radí při jejich pěstování.
Při každém, i tom sebepečlivějším pěstování napadá zeleninu řada chorob a škůdců. Naší snahou je omezit jejich výskyt, což bez cílené preventivní ochrany nejde.
Kniha je rozdělena do několika částí. První se zabývá všeobecnými poznatky a pravidly pěstování košťálovin, ve druhé jsou rozpracovány jednotlivé druhy, ve třetí jsou tabulkové přehledy a publikace končí kuchyňským využitím této zeleniny.
Velmi důležitý je minislovníček základních pojmů.
Kniha navazuje na publikace Pěstujeme rajčata, papriky a další plodové zeleniny (Eva Pekárková) a Pěstujeme salát, špenát a další listové zeleniny (Eva Pekárková).
Ivan Malý: Pěstujeme květák, zelí a další košťálové zeleniny. Vydala Grada Publishing, a. s. jako svou 1646. Publikaci v řadě Česká zahrada 39. Počet stran 92, první vydání, Praha 2003.