14.07.2003 | 07:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Hnojiva COMPO na českém trhu

V roce 2002 vstoupily na český trh první produkty německé firmy Compo, tradičního výrobce hnojiv a půdních kondicionérů. Firma sídlící v německém Münsteru má v oblasti výzkumu, výroby a odbytu asi 1000 zaměstnanců v provozovnách na území Německa a dalších západoevropských zemí. Compo je od roku 2000 dceřinnou společností firmy Kali+Salz Kassel a současně již po řadu let využívá vývojovou základnu koncernu BASF Ludwigshafen, ke které patří i známé Agrarzentrum Limburgerhof s rozsáhlými výzkumnými plochami, odkud přicházejí do praxe nové produkty.

Firma Compo je držitelem řady výrobních patentů, které přispěly k rozvoji zemědělství v průběhu dvacátého století. Jedním z nejznámějších, který pochází již z roku 1927, je vývoj prvního kombinovaného NPK hnojiva na světě pod obchodním názvem Nitrophoska. O vysoké úrovni kvality současných produktů svědčí i certifikát ISO 9001, který firma získala v roce 1997.
Do stávajícího výrobního programu patří i v současnosti již zmíněná řada hnojiv Nitrophoska s širokým uplatněním v oblasti zemědělství a zahradnictví. Pod označením Entec jsou vyráběna moderní hnojiva s inhibitorem nitrifikace, která i při vyšších jednorázových dávkách nezpůsobují vyplavování dusičnanů do podzemních vod a vedou k vyššímu stupni využití dodaného dusíku. Jsou k dispozici v jednosložkové nebo kombinované podobě. Zejména pro oblast zahradnictví jsou určena zásobní hnojiva Basacote plus s polymerním obalem, který zajišťuje plynulé uvolňování živin po dobu 3 až 12 měsíců dle typu hnojiva.
Významnou část výrobního programu firmy Compo tvoří trávníková hnojiva s dlouhodobým účinkem a vyrovnaným poměrem živin přizpůsobeným potřebám všech typů trávníků. K dnes již legendární řadě trávníkových hnojiv Floranid vyráběné po tři desetiletí se postupně přidala i hnojiva Basatop určená zejména pro hnojení vysoce zatěžovaných hřišťových trávníků.
Pod značkou Compo jsou vyráběna i kapalná hnojiva Kamasol a plně rozpustná hnojiva Hakaphos s širokým uplatněním zejména v oblasti zahradnictví. Nedílnou součástí výživy zemědělských i zahradních plodin jsou speciální listová hnojiva s mikroprvky. Basfoliar, Fetrilon, Nutribor, Solubor a řada dalších jsou právě pro tento účel určena.
V oblasti okrasného zahradnictví a trávníkářství nacházejí stále více uplatnění i speciální půdní pomocné látky označované často jako půdní kondicionéry. V této kategorii vyrábí Compo již po několik desetiletí přípravek Agrosil LR na bázi silikátových koloidů a přípravky Hygromull a Hygropor 73.
Produkty COMPO nabízejí kromě širokého spektra hnojiv nesporné kvality i příznivý poměr cena a výkon a mají tak předpoklady splnit vysoké nároky našich pěstitelů při jejich snaze o dosažení kvalitní produkce za rozumnou cenu.
Ing. Josef Straka, Ph.D., Agrostis, Rousínov

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down