18.07.2003 | 07:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zvyšte spotřebu zeleniny

Podle dietologů by se měla spotřeba ovoce a zeleniny na osobu pohybovat v množství 120 kg za rok. Znamená to, že budeme chroupat každý den jablko, mrkev a kysané zelí si dáme k dobře propečenému bůčku nebo se zaměříme na zeleninové saláty, které nám dodají všechny tak potřebné látky pro život?

Podíváme-li se na stravovací návyky zjistíme, jaký posun zaznamenaly v posledních deseti letech. Bohužel, optimálního objemu spotřeby stále nedosahujeme. Jakou strategii máme volit, aby každý z nás zvýšil denní konzumaci zeleniny? Jedna propagační akce stíhá druhou, ale účinnost stále není dostatečná. Proto Zelinářská unie Čech a Moravy přišla v rámci podzimní výstavy Hortikomplex s dobrým nápadem a to připravovat zeleninové saláty přímo před zraky zákazníků (ve formě soutěže) a hotové výrobky jim nechávat ochutnat. Vždyť je to tak jednoduché – při optimální spotřebě budou zákazníci požadovat zvýšené množství zeleniny, pěstitelé budou mít stálý odbyt a spokojenost bude na všech stranách.
Přesto, že Hortikomplex je odborná výstava, a tím pádem se předpokládá i vysoká angažovanost a znalost návštěvníků, bylo i zde pro mnohé velkým překvapením široké a netradiční zpracování suroviny, především karotky nebo celeru.
Soutěže a především možnosti výroby salátů se zúčastnily čtyři školy a to SOUSS Teplice nad Metují, SOS a SOU Uherské Hradiště, ISS – COP Frenštát pod Radhoštěm a SOU a SOŠ Brno. Mladí muži spolu se svými pedagogy předváděli divy a zázraky, které nejenže dobře vypadaly, ale byly i chuťově vynikající. Mnozí z nich poprvé před obecenstvem míchali nové zálivky a předváděli nové kombinace (jejich know-how). Základní surovina se pod jejich rukama měnila a vždy vznikl nový druh salátu, který mohl plnohodnotně nahradit hlavní jídlo. Odborný komentář po tři dny měla paní Jirková z SOUSS v Teplicích nad Metují, která nejenže provázela vlastní přípravu salátů jednotlivých účastníků, ale přidávala i mnoho zajímavostí o jednotlivých druzích použité zeleniny. Jedním z hodnotitelů byl i Ing. J. Balaštík, jeden z nejlepších konzervárenských technologů.
Soutěž probíhala po tři dny, třikrát za sebou , ale s různými výchozími surovinami. Byla rozdělena do několika skupin: listové saláty, zelí bíle, červené, pekingské zelí, karotka, volba – celer bulvový, řapíkatý a kombinace, kysané zelí, volba – cuketa, brokolice, pórek
Soutěžící se nezaměřovali pouze na skupinu dospělých , kteří dávají přednost ostřejším chutím, ale nezapomněli ani na děti nebo na ty, kteří preferují sladší, jemnější chutě.
Někdy se mnozí z nás vymlouvají na nedostatek času nebo přílišné náročnosti na suroviny. Ale soutěž názorně ukázala, že příprava nezabere více času, než běžná příprava rychlého občerstvení a suroviny, ty pocházely od našeho pěstitele a úspěšného vystavovatele Zeltr, s. r. o., Troubky.
Zeltr, s. r. o. vznikl privatizací zemědělského družstva v roce 1994 a v současné době obhospodařuje 100 ha plochu. Hlavní pěstební skupinu tvoří košťálová zelenina (30 ha) s převládajícím květákem a zelím (80 %), cibuli a pór pěstuje na ploše 15 ha, kořenovou zeleninu na 10 ha, z čehož mrkev představuje 70 %. Listová zelenina byla na 10 ha, největší část zaujímal ledový salát. Plodovou zeleninu pěstují ve sklenících a fóliovnicích, papriku pěstují na více než 1 ha kryté plochy. Kromě zeleniny najdete v sortimentu i jahody a to na ploše 1,5 ha. Pod krytými pěstebními plochami si připravuje všechnu sadbu pro svoji potřebu (kryté i volné plochy).
Zeltr je nejen pěstitelskou organizací, ale vlastní i velkoobchodní sklad ovoce a zeleniny. Spolupracuje se zpracovatelským průmyslem (Hamé Babice, Alibona Litovel,), ale dodává i suroviny pro výrobu čerstvých zeleninových salátů do Beskydu Fričovice. Odběratelem ledového salátu je i rychlé občerstvení Mac Donald.
Novinka, která se objevila na letošní výstavě Hortikomplex zaujala mnohé návštěvníky, kteří si uvědomili, jaké široké upotřebení má zelenina a že to nemusí být pouze kysané zelí k pečeni nebo mrkev s jablkem. Základní suroviny jsou dostupné během celé zimy a cenové náklady hluboce spadají pod ceny nezdravých uzenin.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down