22.07.2003 | 07:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Drobnosti o českém šlechtění okrasných rostlin - Calceolaria integrifolia (syn. C. rugosa) - dmurolet vrásčitý

Tento vytrvalý, keřovitý druh pochází z Chile. V našich klimatických podmínkách musí přezimovat ve skleníku či světlé, mrazuprosté místnosti. I v současné době je oblíbenou květinou pro mobilní zeleň a okenní a balkonové truhlíky. Kvete od jara do zámrazu.

Šlechtitelsky nebyl dosud příliš zpracováván. Nejznámější jsou jeho francouzské a německé výpěstky vyselektované na bujnější i stěsnanější vzrůst, bohaté kvetení vesměs žlutého zbarvení (např. ´Goldregen´, ´Gloire de Versailles´, ´Triomphe du Nord´ a několik málo dalších). V poslední době vyniká velmi raný, asi 30 cm vysoký, kompaktní F1 hybrid ´Goldari´. Na trhu jsou také některé velkokvětější žluté, naoranžovělé i načervenalé směsi.
V Zemském pomologickém ústavu v Troji získali r. 1922 křížením odrůd ´Etoile du Nord´ a ´Clibrani´ velké množství semenáčů, ze kterých bylo zprvu vybráno na dopěstování 260 rostlin. Z dospělých jedinců se pak uskutečnil užší výběr 4 nejnižších k dalšímu šlechtění. Tyto jedince popsal r. 1924 J. Mikeš. V práci se ale již nepokračovalo.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down