18.10.2002 | 10:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Česko – Slovenské setkání květinářů

Od jarních do podzimních dnů pořádají jednotlivé firmy po celé republice Dny otevřených dveří, kde nabízejí a seznamují zákazníky s tím nejlepším, co mají. A zahradnici, kteří chtějí vědět, co je nového, jezdí, poslouchají a vybírají. Potom ovšem zvažují, kam jet, čemu dát přednost a tak se lehce může stát, že opravu dobrá akce unikne jejich pozornosti.

Neobvyklým činem několika „konkurenčních“ firem byl společný, dnes můžeme říci, že mezinárodní semináři na téma Nové trendy v pěstování a sortimentu květin na přelomu tisíciletí. Několik stovek zahradníků z České a Slovenské republiky zaplnili sál v Telnici, kde si vyslechli teoretickou část, která přinesla mnoho nových poznatků.
Otcem myšlenky společného semináře byl Ing. Norbert Zaťko. Ovšem, nejen díky jemu se podařilo tak ojedinělý podnik zorganizovat. Dík patří i panu Rubešovi z Agro Brno-Tuřany a všem pracovníkům „v pozadí“, kteří se podíleli na úspěšné akci.
Reprezentant firmy Reprosam - Ing. Jozef Teplan se věnoval především praktickým aspektům pěstování Lisianthus, s kterým má více než desetileté zkušenosti. První F1 hybrid přišel na trh v roce 1989 a dnes patří mezi nejprodávanější řezanou letničku. Jak sám říká, nestačí dopěstovávat stonky k řezu a to jich prodává 8000 ks v období březen - listopad.
Martin Simons seznámil účastníky s Proven WinersR Europe. PW urazil v časovém úseku pouze několik let, ale dosáhl velkých výsledků. Mezním rokem byl rok 1993, kdy v Americe byla vypěstovaná první rostlina PW. Mozkem a prvním mužem byl Garry Grüber a americká firma. Již v roce 2001 obrat v Americe představoval 250 mil. dolarů za rok. V roce 1998 pozval Garry Grüber ke spolupráci i evropské firmy, které v roce 2000 prodaly již 3 mil. mladých rostlin a každým rokem prozatím dochází k navýšení prodeje o 100 %.
Garry Grüber se zastavil u předních světových šlechtitelů, kteří spolupracují s PW a velkou mírou se podílejí na novinkách světového sortimentu.
Zástupci firmy Schmülling a Fischer se zaměřili na sortiment balkónových rostlin (na trhu rozšiřuje velkoobchod Pasič).Kvalitní, standardní materiál Pelargonium, Poinsetia, Impatiens New Guinea a Petunia patří stále mezi velmi žádaný.
Zajímavý byl pohled na výstavbu nového centra matečních rostlin, které se buduje v Keni ve výšce 1000 m n. m., kde jsou optimální klimatické podmínky. Výstavba podniku byla naplánovaná do tři etap a má dosáhnout celkem 22 ha. Areál se skládá z jednotlivých dílů, z nichž každý zaujímá plochu 5000 m2. Například druhá etapa zahrnovala výstavbu vodního rezervoáru.V současné době zde našlo uplatnění 2000 pracovníků. Komplex obsahuje kromě specifických pěstebních technologií také kompletní zajištění pro pracovníky - kantýnu, školu, ubytování.
Výsadby byly v areálu Agro Brno-Tuřany, kde jednotlivé vzorky byly vysazeny ve třech různých substrátech (BB COM, Pindstrup a Klassman). Rozdíly nebyly na první pohled patrné. Závěsy byly zavlažovány pomocí kapkovacích jehel, květináče pomocí hadice. Výživa byla aplikovaná stejně.
Zajímavý pohled byl na některé druhy a odrůdy. Zde bylo vidět, jak se vypořádaly s nepříznivými klimatickými podmínkami, kdy vysoké teploty v úvodu léta vystřídaly deště a teplotní výkyvy. Někdy ne úplně optimální péče se projevila i na konečném efektu. Ale i v životě uživatelů - pěstitelů nejsou dny, kdy je možné se zahradě plně věnovat a tak například samočisticí schopnost, nakvétání během celé vegetace, pevné stonky nebo odolnost na nepříznivé povětrnostní podmínky vynikly právě zde.
Děkujeme za pěknou společnou akci, která možná prospěje více spolupráci mezi našimi národy než vládní proklamace. Je vidět, že zahradník ze Slovenska má stejné problémy jako zahradník od Brna nebo Hradce.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down