25.10.2002 | 10:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zahradnická výstava desetiletí a nejen to

Floriade
V měsíci srpnu jsem navštívila Nizozemsko a zároveň i „výstavu desetiletí“ Floriade. Její prohlídku bych rozdělila na dvě části - na květinovou a ekologickou.
V části okolo jezera se prezentovali různé státy Evropy a Asie. Byly zde různé výsadby, květinové záhony, v tomto období hlavně trvalkové, některé letničky, jiřinky.

Na tento typ vystavování jsme již zvyklí z mnoha podobných akcí, co ovšem bylo nové, byly různé expozice, kde vše spočívalo ve využití moderních metod prezentace myšlenky, výrobku, záměru.
Procházeli jsme různými supermoderními pavilony, ve kterých byly zajímavé videoprojekce promítání (3D-kino), na mnoha místech mohl člověk sám ovládat počítače a vyhledat si co potřebuje. Získání některých poznatků bylo předloženo třeba i formou hry.
Jednoznačným cílem těchto „virtuálních“ pavilonů bylo sdělit člověku jak a proč se k přírodě chovat šetrně. Prostě ekologie a návrat k přírodě bylo hlavním mottem.
V létě jsem procestovala některé státy západní Evropy -Nizozemsko, Rakousko, Německo, Švýcarsko a mohu říct, že tam jsou již mnohem a mnohem dál v myšlení než my. Vypadá to, že každý má v sobě už zakódovaný kladný přístup k přírodě. Jako turista si nejvíc člověk povšimne vysečených luk, menších upravených polí, udržovaných břehů řek a hlavně všudypřítomného třídění odpadu a to na každém místě a za každé příležitosti.
Výlet po těchto státech a návštěva Floriade, mě jen utvrdila v tom, že každý musí začít u sebe a musí si uvědomit, že i on ovlivňuje to, co dýchá, co jí, po čem chodí …
Něco o třídění odpadu
V každém květinářství vzniká většinou podobný odpad. Řeknu vám, jak to dělám já, co se mi osvědčilo a hlavně, že to dělám ráda.
V květinářství největší podíl odpadu je z řezaných květin, to znamená biologický – jeho likvidace je kompostování – zdánlivě nejjednodušší, samozřejmě pro toho kdo je z vesnice, či malého města a má zahradu. Chápu, že ve větších městech to bývá problém, ale dnes již existují různé plastové kompostéry různého objemu v cenách od 1200 – 3000 Kč. A myslím, že každý má někde chalupu, chatu, babičku nebo zahradu, kam je možno kontejner vyvézt a nebo je možno kompostovat přímo v něm.
Plastové obaly, sáčky, gumičky – to většinou není problém. Nejlepší je uzavřít smlouvu s místní Společností, která se stará o odpad. Například v Sušici vozí plast do sběrného dvora zdarma, neboť je to pro ně surovina určená k prodeji nebo dalšímu zpracování.
Jako dodatek smlouvy mám sběr nebezpečného odpadu, hlavně prázdné obaly od sprejů (laky, lesky na listy, lepidla). Za likvidaci si firma účtuje 8 Kč/kg.
Dráty a kov odvážím do kovošrotu, papír do sběrných surovin.
Člověk si opravdu zvykne a třídění se mu časem stane skoro koníčkem a hlavně to svědomí!
Udělej něco pro přírodu a začni u sebe!

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down