25.08.2003 | 08:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Zelenině chybí závlahy

Dlouhotrvající sucha a vysoké teploty poznamenaly zejména některé druhy zeleniny. Odhadovat letošní produkci je podle tajemníka Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM) Karla Holíka obtížné, protože bude ještě záležet na dalším vývoji počasí. Například úroda cibule by mohla být přibližně stejná jako loni.

„Výnos očekáváme sice nižší – kolem 19 tun z hektaru místo loňských téměř 23 tun, ale o 350 hektarů je větší výměra. Produkce by tak mohla dosáhnout asi 48,8 tisíce tun, což je 97 procent loňské skutečnosti,“ upřesnil Holík. Cibule bude podle něho drobnější, kvalita však bude oproti minulému vlhkému roku lepší a veškerá sklizeň by se tak mohla prodat. Domácí produkce tohoto základního druhu zeleniny zdaleka nestačí, když tuzemská spotřeba se podle tajemníka ZUČM pohybuje kolem 70 tisíc tun za rok. Očekává, že pěstitelé zasejí podstatně větší plochy ozimé cibule než v jiných letech, aby nová produkce byla na jaře co nejdříve.
„Zelí dozrává o dva až tři týdny dříve než obvykle a hlávky jsou kvůli suchu menší. Plochy jsou mírně vyšší než loni, konečnou produkci ovlivní ještě počasí koncem srpna a začátkem září,“ shrnul Holík. Zatímco díky suchu se zelenině vyhýbají choroby, zápolí pěstitelé s živočišnými škůdci. „Dřepčíci, třásněnky, svilušky se přesunuly na zeleninu, když jiné porosty jsou již sklizené,“ dodal.
Tržní zelenina se letos pěstuje na 12 176 hektarech, zatímco loni to bylo 12 667 hektarů. „Ubyly významně plochy u malých pěstitelů a naopak se zvedly u velkých,“ doplnil Holík. Jen zhruba 6500 hektarů jsou schopni zelináři zalévat, přičemž více než polovina závlah je podle zjištění profesní organizace ve špatném technickém stavu.
„Obecně špatné jsou také ceny, za něž pěstitelé letos prodávají,“ konstatoval tajemník ZUČM s tím, že je srážejí hlavně polské dovozy. Zelenina s vynikající kvalitou a v dostatečném množství se podle něho ale vždycky prodá dobře. „Pěstitelé si musí uvědomit, že odběratel chce mít alespoň přibližnou pravidelnost dodávek. Ti drobní však nejsou schopni se dohodnout, na co se kdo zaměří, aby pak sdružili dodávky. Vysoký počet druhů zeleniny je pro jednoho pěstitele neudržitelný, snažíme se přesvědčovat a vést zelináře k tomu, aby se organizovali,“ poznamenal Holík. ZUČM také pracuje na tom, aby se kvalitní produkce označovala známkou, která bude garantovat vysokou jakost.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down