01.09.2003 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kobercové trávníky a jejich praktické využití

Zakládání trávníků pokládkou předpěstovaných travních koberců získává stále větší oblibu nejen na soukromých okrasných zahradách, ale jejich využití stoupá také při pravidelné renovaci zatěžovaných sportovních ploch – fotbalová hřiště, golfová odpaliště a další.

Každý zákazník ušetří pokládkou travního koberce z časového pohledu průměrně 8 až 12 měsíců, což je doba, kterou by jinak musel vynaložit pro vypěstování trávníku srovnatelné kvality. Navíc při pokládce kobercových trávníků odpadají starosti s výběrem vhodné směsi pro dané stanoviště, se založením trávníku, s odplevelováním vzcházejícího trávníku a s dalšími úskalími, která provázejí každého pěstitele v prvním roce po založení trávníku.
Jedna z největších trávníkových školek v České republice se rozprostírá na ploše 5,5 ha v Kobylnicích u Brna a patří firmě Květ, která se od svého založení v roce 1990 zabývá projekcí a realizací zahradní a krajinářské architektury. Další významnou součástí činnosti firmy KVĚT je výstavba fotbalových hřišť, k jejichž zakládání, ošetřování a k regeneračním opatřením disponuje kompletní strojní linkou.
První hektar trávníkové školky založil ing. Jiří Vrbas – majitel firmy, v roce 1998 v Blažovicích, tehdy ještě ve spolupráci s panem prof. Burešem, který je dnes považován za nestora českého trávníkářství. Při pěstování travních koberců je důležitá nejen travní směs složená z osvědčených odrůd (v Kobylnicích jsou pěstovány trávníky ze směsí Šlechtitelské stanice Větrov, a to luxusní rekreační trávník VV-6 a hřišťový trávník VV-7), ale především agrochemické a zrnitostní složení vegetačního substrátu, které musí splňovat odpovídající normy pro pěstování trávníků. Za předpokladu dostatečné závlahy je vhodná pro předpěstované trávníky písčitohlinitá až hlinitopísčitá půda, tedy střední až lehčí, propustná. Půdní reakce (pH) nejlépe vyhovuje 6,0 – 6,5, tedy mírně kyselá. V mechanické předseťové přípravě půdy – vegetačního substrátu je důležitá jednak jeho homogenizace a odstranění cizích předmětů, likvidace plevelů a dokonalé urovnání povrchu. Plošný podíl nežádoucích bylin nesmí činit u parterového trávníku více než 2 %, u parkového a hřišťového trávníku více než 3 % a u trávníků využívaných pro rekreaci a sport více než 3 %.
Při ošetřování trávníkové školky je kladen důraz především na pravidelné kosení a hnojení, což jsou opatření, která podporují odnožování trav, růst a vývoj kořenů a celkovou vitalitu trávníku. Kvalita kosení je zajištěna samojízdnou třívřetenovou sekačkou Toro, která umožňuje kvalitní a ostrý střih trávníku, konečky listů nejsou roztřepené a nezasychají.
Při hnojení trávníků se ing. Vrbasovi osvědčila hnojiva Compo, která svými vlastnostmi splňují požadavky na ně kladené a poměrem živin odpovídají potřebám trávníků. Intenzívně využívaný trávník vyžaduje ročně na 100 m2 plochy v čistých živinách 2-3 kg N, 0,4 kg P (0,9 kg P2O5), 1,5 kg K (1,8 kg K2O) a 0,2 kg Mg (0,3 kg MgO). Zásadním kritériem výběru vhodného hnojiva pro trávník pěstovaný v živinami vyváženém vegetačním substrátu je poměr živin N:P:K, který má být 1:0,2:0,6. Výživa dusíkem je v trávníkové školce zajišťována zejména aplikací granulovaného dusíkatého hnojiva ENTEC 26 s inhibitorem nitrifikace, který postupně uvolňuje dusík v amonné formě (ta je z energetického hlediska pro rostlinu výhodnější než forma nitrátová) a navíc působí fyziologicky kysele a umožňuje tak podle potřeby snižovat půdní reakci na úroveň, kterou trávy vyžadují. Důležitou roli sehrávají i kapalná hnojiva Kamasol grün a Basfoliar 36 extra, která díky aplikaci na list umožňují přesné „doladění“ výživy, účinkují bez časové prodlevy a výraznou měrou napomáhají k přípravě trávníků k expedici. V době slupování, transportu k zákazníkovi a následné pokládce na novém stanovišti je trávník vystaven stresovým vlivům, které snáze překoná, je-li v optimální výživné kondici. Tomu samozřejmě odpovídá i spokojenost zákazníků s dodaným zbožím.
Letním přísuškům odolávají trávníky díky pásovému zavlažovači Bauer, který je zásobován vodou z uměle vytvořené nádrže v areálu firmy, která kromě závlahových účelů slouží také k chovu amurů.
Výsledkem pěstování je pevný, soudržný a hustě prokořeněný travní drn, který při slupování jedné role na šířku 40 cm a délku 1,25 m drží při tloušťce 1,5 – 2 cm pevně při sobě. Ke slupování je trávník připraven po 8-12 měsících pěstování.
Před pokládkou travního koberce doporučuje ing. Vrbas místo určené k položení hluboce prokypřit, půdu jemně zpracovat, povrch půdy urovnat a uválet. Pro lepší zakořenění je vhodná aplikace půdního kondicionéru Agrosil LR a základní hnojení dlouhodobě působícím trávníkovým hnojivem s vyšším obsahem fosforu, např. Floranid Permanent v dávce 50 g.m-2. Trávníkové koberce je potřeba chránit před vyschnutím a přehřátím a neprodleně je pokládat na určené místo, jinak je nutné je rozvinout a popř. je zalévat. Jednotlivé díly trávníku se pokládají tak, aby jejich povrch byl v rovině a jen s úzkými spárami, přičemž příčné spáry na sebe nesmí navazovat. Po položení koberce je nutné minimálně týden zabránit vstupu na trávník, včetně zvířat a položený trávník pouze zavlažovat. Po 7 – 10 dnech se trávník může za sucha pokosit a další ošetřování je již shodné s trávníkem založeným výsevem. Za 2 – 4 týdny lze nový trávník ohleduplně zatěžovat a po 4 týdnech již snese plnou zátěž.
Vzhledem ke stále většímu nedostatku času nás všech a zároveň přirozené potřebě obklopovat se udržovanou zelení, lze předpokládat, že význam travních koberců bude stále vzrůstat. V sousedním Německu se pěstováním kobercových trávníků zabývá přes 30 firem, z nichž největší a nejstarší, v současnosti s výměrou 160 ha pana Horsta Schwaba, byla založena již v roce 1968. Takto dlouhou tradici české trávníkové školky sice zatím nemají, ale za kvalitu předpěstovaných trávníků (plně odpovídající ČSN DIN 18 917), které produkuje školka v Kobylnicích se firma Květ opravdu stydět nemusí.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down