04.09.2003 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Drobnosti o českém šlechtění okrasných rostlin - Lathyrus odoratus - hrachor vonný

Pochází z jižní Evropy, především ze Sicílie a Španělska. Kolem r. 1777 bylo v Anglii zahájeno šlechtění, a teprve kolem r. 1900 prokázalo pozoruhodnější výsledky. Přesněji snad r. 1904, když v zahradnictví pana Spencera v Earl´s Courtu vznikl typ s širokým člunkem a byl pojmenován po svém šlechtiteli.

Jednalo se o hrachor vhodný pro venkovní kulturu k řezu. Vlastní pěstování hrachoru se ale rozšířilo ještě poněkud později, až když byl vyselektován „v zimě kvetoucí Spencer“, tzv. „Praecox-Typ“. Ten je vhodný pro zimní kulturu ve studeném skleníku (prosinec - březen). Jeho květy jsou velké a apartně zvlněné. Později vznikl také typ „Duplex“ (plnokvětost ale často nevydrží až do konce kultury). Kolem r. 1910 byly považovány čtyři květy v květenství za vrchol. V r. 1931 se objevily již první odrůdy se šesti květy v hroznech (např. ´Sextet Queen´a další). Také v USA, hlavně v Kalifornii, se šlechtění vonných hrachorů úspěšně rozvinulo. Odrůdy skupiny „Cuthbertson“ patří dobou kvetení mezi typy „Praecox“ a „Spencer“. K předním americkým šlechtitelům náležela vedle Cuthbersona ještě řada dalších. Typ „Spencer“ se nedávno ve velikosti a počtu květů dále zdokonalil, totéž platí o typu „Multiflora Gigantea“ a typu „Cuthbertson Floribunda“. Velmi efektní jsou nové skupiny hrachorů nazvané „Royal“ (asi osm odrůd), „Mammut´(asi 9 odrůd) a „Galaxy“. Mnozí němečtí zahradníci-šlechtitelé usuzují, že semenářské kultury hrachorů nejsou ve středoevropském klimatu příliš výhodné.
Mezi nejstarší a snad i nejproslulejší české šlechtitele této letničky náleží zahradník Zvolánek, který žil v Kalifornii, kde vypěstoval celou kolekci odrůd vhodných k přirychlování, a ty začal snad jako prvý, již r. 1908 pěstovat v pařeništích. Mezi jeho nejznámější výpěstky patřil např. „Zvolánek Multiflora-Typ“. Jeho zástupci představovali svého času značný pokrok a ve srovnání s „Praecox-Typem“ se vyznačovali delšími stonky a většími květy, které bývají po 4 - 6 na stonku a jsou dosud ceněny hlavně pro zimní přirychlování. Novějšího data je „Zvolánek Colosal-Typ“ (obzvláště velké květy a dlouhé stonky, velikost květu jde u některých odrůd na úkor vícekvětosti). Dlouho se u nás pěstoval ´Zvolánkův Růžový´ a další. Mezi naše první a přední domácí propagátory hrachorů k rychlení náležel Fr. Chvatík z Bystřice pod Host. Dodával četným semenářským firmám osivo celé kolekce zahraničních odrůd pod označením „Chvatíkovy nádherné druhy hrachorů“. Jednalo se převážně o následujících sedm výpěstků : ´King White´ (čistě bílý), ´Powerscourt´ (jemně fialový s růžovým nádechem), ´Crimson King´ (krvavě červený), ´Daventry´ (živě červený), ´Winnie Morse´ (nažloutle bílý s růžovým nádechem), ´Reflection´ (jasně modrý, jemně zvlněný) a ´Pinkie´ (něžně bělavě růžový). Tyto odrůdy pěstoval v „udržovacím šlechtění“ asi od r. 1932. Najdeme je v ceníkách četných semenářských firem, jako např. Agrosol Libuš u Prahy (r. 1935), Viktorin a spol. (Hradec Králové r. 1934 - navíc ještě odrůdy ´Charming´, ´Elegance´, ´Magnet´, ´White Mammoth´s Warrior´). Tyto hrachory získaly na různých výstavách četná vyznamenání, jako např. r. 1935 stříbrnou medaily na „Výstavě Bezručova kraje“ ve Frýdku. F. Chvatík nabízel také ´Chvatíkovu směs barev´, podobně jako r. 1947 známá pražská semenářská firma A. Bahlsen svou ´Bahlsenovu směs´. Ale již sedm let předtím, tj. r. 1940 uvádějí nejpřednější pražské semenářské závody J. Vaňka ve svém katalogu svůj svítivě modrý výpěstek ´Olga Vaňková´ jako „... vánoční či v zimě kvetoucí k rychlení ...“. Tento podnik patřil ve své době k největším svého typu u nás. Vlastnil nejen několik prodejen v Praze a jinde v republice, ale i rozsáhlé zkušební zahrady a pokusná pole.
V r. 1964 se objevuje v Listině povolených odrůd prvních pět výpěstků O. Holitschera z Výzkumného ústavu okrasných rostlin v Průhonicích pod označením ´Průhonický Karmínový´, ´Průhonický Světle Fialový´, ´Průhonický Fialový´, ´Průhonický Světle Modrý´ a ´Průhonický Modrý´. Tato kolekce se vyznačovala hlavně dlouhou stopkou a větším počtem květů v květenství. Uplatňuje se jak při rychlení, tak i při pěstování ve volné půdě. O dva roky později (r. 1966) vzniká ještě růžový doplněk ´Průhonický Růžový´ a za další dva roky (1968) ´Průhonický Bílý´, v r. 1970 pak ještě ´Průhonický Karmínově Růžový´ a ´Průhonický Šarlatový´a v r. 1972 ´Průhonický Purpurový´ i ´Průhonický Lososový´. Většina těchto výpěstků má stopky i s květem dlouhé 25 - 35 cm a hrozny se 4 - 7 květy. Hlavním šlechtitelským záměrem O. Holitschera bylo získání odrůd s dobrou sklizní osiva v našich venkovních klimatických podmínkách a to při uchování maximální kvality květů (květenství), ranosti, dlouhého květního stonku, většího počtu velkých květů v květenství a celkově silnějším vzrůstem. Svými výše uvedenými výpěstky, které získal převážně křížením dobře přizpůsobených odrůd evropského sortimentu s velkokvětými a bohatě kvetoucími odrůdami kalifornskými, vytčeného cíle dosáhl. Tyto hrachory byly vyznamenány zlatými medailemi na výstavách v tuzemsku i v zahraničí. V Listině povolených odrůd z r. 1995 byly z této kolekce zastoupeny ještě dva výpěstky : ´Průhonický Purpurový´ a ´Průhonický Růžový´. Mimo těchto průhonických výpěstků zaujímá tak trochu nejasné místo bíle kvetoucí odrůda ´Oblaka´, která byla uznaná Státní odrůdovou komisí r. 1969 jako domácí výpěstek.

Napsat komentář

Napsat komentář

Komentáře k článku

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down