10.09.2003 | 07:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Drobnosti o českém šlechtění okrasných rostlin - Penstemon x hybridus - dračík křížený

Druhy, které se na vzniku této skupiny kříženců podílejí pochází ze Severní Ameriky a Mexika. Jedná se zejména o P. hartwegii (syn. P. gentianoides) a P. gloxinoides.

Tito zahradní kříženci byli oblíbení zejména v 18. a začátkem 19. století. Používali se hlavně k jednoletému osazování záhonů a k řezu. Svým květenstvím se podobají náprstníkům (Digitalis). V bohatém sortimentu byly zastoupeny nejrůznější barevné a tvarové odstíny květů, často s výraznými kresbami. Pojmenované odrůdy se rozmnožují vegetatívně. Pod označením P. hartwegii se dnes pěstuje např. kultivar ´Giganteus´ (rostliny 75 cm vysoké, směs barev vhodná k řezu, pdobná hledíkům).
Snad první zmínka o českých výpěstcích je zaznamenána v ceníku klatovského zahradníka B. Gabrieli (Preisverzeichniss, Klattau 1868), kde se nabízí celkem 16 odrůd, z toho čtyři české : ´Dalibor´, ´Libor Klein´, Miloslava´ a ´Vlasta´ - bohužel bez jakéhokoliv popisu. Všechny jsou uvedeny pod jménem Penstemon gentianoides. Až o 61 let později se zmiňuje o dalším českém výpěstku jménem ´Troja´ tehdy velmi vážený zahradník-šlechtitel J. Mikeš slovy : „ ... vznikl r. 1920 ... ač běží o pouhou pukovou variaci, liší se velmi od běžných variet tohoto druhu (P. hybridum - poznámka K.H.). Zdá se býti docela jiným druhem. Tato novinka svým tuhým, sytě zeleným listem a mohutnější stavbou liší se od běžných variet ...“ (Československé zahradnické listy, roč. XXVI, č. 48 : 378 - 9, 1929). V publikaci A. hrabětě Silva Taroucy a C. Schneidera Unsere Freiland-Stauden z r. 1927 najdeme zmínku o P. pruhoniciana, jehož popis byl snad poprvé publikován v časopise Gartenschönheit VI, dubnové číslo r. 1925. Sám šlechtitel - inspektor průhonických spolkových zahrad F. Zeman - pak uvádí podrobnější charakteristiku v Katalogu okrasných dřevin a bylin spolkových zahrad průhonických z r. 1929 - 30 takto : „ ... jedná se o křížence P. gentianoides x P. imberbis ... neobyčejně bohatě kvetoucí druh tento upoutal na zahradnické výstavě v Praze, kde byl poprvé vystaven, každého. Květy něžně růžové, na přímých cca 60 cm vysokých stvolech, od června do zámrazu ...“. Tento Zemanův výpěstek byl ještě r. 1952 nabízen v ceníku zahradnického školního závodu brněnské Vysoké školy zemědělské v Olomučanech u Blanska s poukazem, že se podobá P. menziesii, je ale vyšší, s květy světle červenými (?), výškou 40 cm a dobou kvetení v červnu - červenci. Oba uvedené výpěstky jsou dnes již neznámé.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down