12.09.2003 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Staronové odrůdy jabloní

Vzhledem ke zkvalitňování produkce, se ovocnáři stále častěji obrací ke staronovým odrůdám jabloní – ´Golden Delicious´, ´Jonagold´, ´Gala´, aj. V tomto případě se nejedná o staré odrůdy, ale o nové klonové selekce, které přinášejí v produkci "nový standard".

Jedná se zejména o ´Golden Delicious´ Reinders®, ´Jonagold´ Marnika® či Novajo®, Mitchgla (Mondial Gala®), Galaxy®, které v důsledku přinášejí lepší vybarvení plodů, nerzivý a hladký povrch plodu, vyšší procento sklizených plodů první probírkou, vyšší produktivnost stromu, aj. V nových výsadbách se postupně zhušťují spony, stále častěji se uplatňují i modernější tvary. Tyto faktory v kombinaci s použitím kvalitního výsadbového materiálu mají významný vliv na zvyšování výnosů a rentabilitu ovocnářských podniků.
´Golden Delicious´ Reinders® je nejčastěji vysazovaný klon odrůdy ´Golden Delicious´ v Evropě. Má velmi hladké plody a je jedním z nejproduktivnějších klonů odrůdy. V ČR je chráněn u Úřadu průmyslového vlastnictví pod číslem 596792. Výhradní zastoupení a hlavní licenci v ČR získala ovocná školka Fytos Plzeň z Holandska. Založila i roubovou matečnici z "basis" materiálu. Má možnost také sublicencovat další ovocné školky v ČR. Dle sdělení šlechtitele žádná školka v ČR nemnoží a nemá práva k použití ochranné známky ´Golden Delicious´ Reinders®, kromě ovocné školky Fytos a některých školek se zahraniční účastí. Skutečnost, jaký výchozí materiál /původ/ se u nás v republice u odrůdy ´Golden Delicious´ používá, je jistě alarmující! Přitom cena za použití originálního materiálu a licenční poplatek je suma, která se vyrovná 1 kg výběrových jablek, který jistě přinese stromek již v prvním či druhém roce po výsadbě!
´Jonagold´ Marnika®je belgická mutace odrůdy ´Jonagold´, má plody celočerveně zbarvené a vybarvuje se dříve než ostatní klony odrůdy ´Jonagold´, Díky tomu má i velmi vysoké % sklizených plodů první probírkou. Červeň plodu je zářivá a rozmytá, oproti např. Morren Jonagored, který je žíhaný temně červenou barvou. Pro srovnání uvádím tabulku klonových selekcí odrůdy ´Jonagold´, která je sestavena ze zahraničních podkladů.
Mitchgla je stabilní, nejznámější a v Evropě nejrozšířenější červená mutace odrůdy ´Gala´. Plody jsou intenzivně červeně zbarvené, sladké. V posledních letech získala tato odrůda velmi významnou pozici ve světové odrůdové skladbě. Snadno tvarovatelný strom, sladké plody, dobrá skladovatelnost, vysoké výnosy a nízká citlivost k mrazu v době květu, to jsou hlavní přednosti. V současné době přicházejí ještě novější mutace odrůdy, z nichž nejznámější jsou Galaxy® a Brookfield® ´Gala´, ale výše licenčních poplatků u nových mutací jistě odradí nejednoho ovocnáře či školkaře.
Díky selekci a původu v Holandsku a Belgii jsou výše uvedené odrůdy dodávány certifikované virus free a mají ustálené vlastnosti – vybarvení, hladkost plodu, aj. Tyto vlastnosti se každým přemnožením ztrácejí (použitím neoriginálního množitelského materiálu – roubů z výsadbového materiálu, podnoží necertifikovaných virus free). Výsledkem přemnožení může být rzivý ´Golden Delicious´, ´Jonagold´ či ´Gala´ bez vybarvení, či výrazně snížená produktivita stromů. Je na zvážení každého ovocnáře, zda je pro něj přijatelnější dražší stromek s jistým původem, či důsledky rizika po přemnožení.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down