12.09.2003 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Vinium chce mít vlastní akreditovanou laboratoř

Vinné hrozny z téměř pětiny ploch révy putují do společnosti Vinium Velké Pavlovice. Ta chce letos vykoupit asi 6000 tun hroznů z Moravy a Slovenska, orientovat se chce ale především na dlouhodobé smluvní dodavatele. Celkový výkup bude asi o tisíc tun méně než v roce 2001, kdy bylo 37 procent odrůd modrých. Uvedl to generální ředitel Radim Štěpánek.

Úvahy o možné expanzi Vinia na Slovensko označil za nereálné s tím, že při celoroční spotřebě 16 litrů na osobu a rok nejsou tuzemští výrobci schopni pokrýt ani domácí poptávku. Společnost chce podle Štěpánka letos pokračovat v přípravě na vstup do EU, aktualizuje systémy takzvaných kritických bodů a míní akreditovat laboratoř, která je pro budoucí činnost v EU nezbytná.
Podle výrobního ředitele Františka Hromka začala firma nyní zpracovávat nejranější odrůdy Müller Thurgau, Muškát moravský a Neuburské. Letošní úroda zejména červených vín by se také mohla přiblížit svým potenciálem k vinařským velmocím, tedy jižním státům. Odborníci ve Velkopavlovické vinařské oblasti, největší v ČR, odhadují dobrou, i když ne vynikající kvalitu. Sucho zvýšilo u červených odrůd obsah tříslovin, což by mohly nyní ještě zlepšit srážky.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down