19.09.2003 | 06:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Problémy virových chorob okurek v Maďarsku

V Maďarsku se okurky pěstují přibližně na 4200 hektarech, nejvíce pak v kraji Györ-Moson-Sopron. Konzervované okurky jsou jednou z nejdůležitějších maďarských exportních komodit. Vyváží se především do Německa, ale i do Švýcarska, Itálie, Holandska, Belgie a Rakouska.

Okurky jsou plodinou velmi vnímavou k virovým chorobám. Z více než 60 virových chorob, které jsou u okurek známy, jich v Maďarsku bylo identifikováno 15. V posledních letech však pouze tři viry způsobují každoročně hospodářsky významné škody. Je to virová mozaika okurky (CMV), virová žlutá mozaika cukety (ZYMV) a virová mozaika vodního melounu (WMV).
V roce 1998 byly virózy zjištěny u všech hodnocených vzorků okurek i tykví a dominantním virem byla ZYMV (byla zjištěna ve 46 % vzorků). V následujícím roce byly virózy zjištěny ve všech vzorcích okurek a u 63 % tykví, avšak dominantním virem byl CMV (v 58 % vzorků).
První příznaky viróz se v podmínkách Maďarska objevují počátkem července, což koresponduje s vrcholným náletem mšic. K omezení přenosu viróz mšicemi se doporučuje minerální olej, který podle některých hypotéz působí nepříznivě na přežívání virových částic v ústním ústrojí mšic.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down