26.09.2003 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Kapská zeleň

Oblast jižní Afriky, ekonomicky zastoupená především Jihoafrickou republikou, dodává floristům rostliny, které zde původně rostou v přírodě a dnes se také rozvíjí jejich řízené pěstovaní a další šlechtění. Jedná se především o druhy Protea, Leucospermum, Leucadendron, Erica, Berzelia, Brunia a také sortiment obchodně známý pod názvem Kapská zeleň.

V sortimentu jsou nejvýraznějšími představiteli květy proteí, druhově je nejbohatěji zastoupen Leucadendron, následuje Protea a pak Leucospermum. Setkáváme se jak s původními botanickými druhy, tak mezidruhovými kříženci a novými odrůdami získanými z původních druhů.
Protea nabízí především velké šišticovité květy v červených odstínech. Bílé štíhlé květy má Protea repens ’White Repens’, skupinu několika menších převislých květů na stonku P. nana ’Nana’. Zajímavá je Protea scolymocephala ’Scoly’, celá jen zelená. Jednoduché květy, jakoby připomínající obří slaměnku má P. pityphylla.
Leucospermum se nabízí ve žlutých, oranžových a červených tónech.
Největší proměnlivost nacházíme u Lecadendron. Jsou zde jednoduché i bohatě rozvětvené stonky, rostliny celé zelené i bílé, žluté, červené, drobounké i velké květy, uzavřené do šištic i tvarově připomínající velikánské rozevřené tulipány. Rozmanitý je také tvar listů od jehlic přes šupinky až po oválné listy.
Skupina tzv. Kapské zeleně zdaleka není jen zelená. Opět se zde opakují kromě zelené také bílá, lomená žlutá a purpurově růžové tóny. Zahrnuje druhy Agathosma, Diosma, Aspalathus, Metalasia, Serruria, Phylica, Brunia, Berzelia, dále Aulax umbellata, Mimetes hirtus, Retzia capensis, Nebelia paleacea, olovově šedé Stoebe plumosa, bílé chmýří připomíná Eriocephalus racemosus. Z kapradin se dodává především Rumohra adiantiformis v široké velikostní škále listů od 25 až nad 55 cm, Gleichenia polypodioides nazývaná též korálové kapradí, Todea barbara a Blechnum punctulatum. Přidává se řada trav, třtin a rákosí. Komerčně se využívá 22 druhů z rodu Erica v bílé, žluté a purpurové barvě (v přírodě jich zde roste více jak 500). Kromě toho se část jmenovaných rostlin využívá také pro sušení (celé květy, stonky s šišticemi, spodní rosety z proteí, traviny). Dodávají se v jednodruhových svazcích nebo smíšené, sestavené do krabic. Řezané květy se opět dodávají podle druhů nebo v několika typech smíšených kytic.

Základní pravidla ošetření uvedených rostlin v obchodě:
* po rozbalení zkrátíme stonky o 3 cm
* rostliny vyžadují plynulý přísun dostatečného množství čisté vody
* doporučuje se použít výživu pro řezané květiny.
Všechny druhy Leucospermum ještě pravidelně rosíme vodou, aby zůstaly svěží.
Tyto rostliny nedáváme do aranžovací hmoty (při vysoké spotřebě vody a tlustých stoncích rychle dochází k opačnému efektu – hmota odebírá rostlinám vláhu, stonky hmotu rozlamují).

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down