26.09.2003 | 10:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Trávy a trávníky co o nich ještě nevíte

Kvalita trávníku je vizitkou, které si na první pohled všimne nejen odborník, ale i každý laik. Založení a údržba kvalitní a esteticky hodnotné travnaté plochy okolo budov firem, soukromých domů i v oblasti komunální zeleně a sportu vyžaduje ovšem potřebu odborných znalostí.

.Kvalita travního porost je funkcí stanoviště a právě porozumění vztahu mezi travním porostem a podmínkami ve kterých se může rozvíjet, je účelem tohoto titulu, který se v letošním roce dostal na pulty knihkupectví. Je pomocníkem především pro odborníky a studenty, ale na své si jistě přijdou i ti, kteří sledují problematiku ze zájmu. Zárukou kvality poměrně rozsáhlé publikace je osoba vedoucího autorského kolektivu, prof. Hraběte z katedry pícninářství MZLU v Brně.
Úvod je věnován vymezení základních pojmů a informacím o vývoji a růstu trav. Druhá kapitola je věnovaná půdě, substrátům a hnojení. V dalších dvou oddílech si lze osvěžit a doplnit paměť o trávníkových odrůdách a sestavování travních směsí pro různé účely. Teprve po absolvování spíše teoretických kapitol přichází na řadu praktický postup správného zakládání a ošetřování založeného porostu. Nedílnou součástí standardní péče je využití závlahových systémů a strojů a zařízení k ošetřování trávníků. Prostor je věnován i chorobám, škůdcům a plevelům. Důležité informace o původcích, příznacích, podmínkách podporujících rozvoj a ochraně jsou doplněny sérií velmi zdařilých fotografií.
Hlubšímu pochopení problematiky fotbalových a golfových sportovišť se autoři věnují v kapitolách deset a jedenáct. Prezentované znalosti a zkušenosti jsou základem, bez kterého by se neměla obejít realizační firma ani správce takového zařízení. Ozeleňování střech, předpěstovaným trávníkům a dalším specialitám nalezte v navazující pasáži. Předposlední kapitola podává podrobné informace o sortimentu okrasných trav a travám podobných druhů. Závěr publikace patří objasnění významu a funkci květnatých luk v krajině.
František Hrabě a kolektiv: Trávy a trávníky co o nich ještě nevíte. Vydal Vydavatelství ing. Petr Baštan – Hanácká reklamní, Olomouc, 2003, 172 stran

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down