30.09.2003 | 08:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

SRS zdokonaluje rostlinolékařskou diagnostiku

V pondělí 22.9. 2003 se uskutečnila pravidelná čtvrtletní hodnotící schůzka, zástupců zainteresovaných stran, na které byl zhodnocen dosavadní postup prací projektu PHARE CZ/02/IB/AG03, jehož tématem je Posílení speciálních diagnostických metod v oblasti rostlinolékařství.

Projekt je realizován formou twinningu mezi českou a katalánskou rostlinolékařskou službou a byl zahájen 24. března tohoto roku. Jeho cílem je zdokonalení speciálních diagnostických metod po stránce technické i na úseku odborných znalostí pracovníků laboratoří tak, aby naše pracoviště byla schopna v plné šíři zabezpečovat diagnostické rozbory škodlivých organismů podle Směrnice EU č. 2000/29, která po vstupu ČR do EU pro nás bude závazným předpisem.
Aktivity tohoto projektu jsou rozděleny do sedmi oblastí: 1. Virologie a fytoplazmy 2. Bakteriologie, 3. Mykologie, 4. Nematologie, 5. Entomologie, 6. Organizace laboratorní práce, 7. Související oblasti.
Garantovanými výsledky tohoto twinningu je odborné vyškolení příslušných pracovníků SRS tak, aby byli schopni zavést a používat nové speciální laboratorní diagnostické metody v laboratořích SRS, které byly v rámci předchozích projektů PHARE vybaveny potřebnou přístrojovou technikou. Školení zahrnuje analýzu isoenzymů, DOT-BLOT hybridizaci, immunoprinting, immunoprecipitaci, elektroforézu, PCR (polymerázová řetězová reakce) různých škodlivých organismů, kapilární elektroforetickou identifikaci bakterií, automatickou PCR identifikaci bakterií, biologické testy a taxonomii. Dále je zaměřeno na zavedení tzv. dobré laboratorní praxe včetně bezpečnosti a ochrany zdraví. Mezi související oblasti patří analýza rizika škodlivých organismů, monitoring škodlivých organismů, rostlinolékařské pasy a nová rostlinolékařská legislativa.
V hodnotící zprávě se konstatuje, že všechny dílčí úkoly projektu byly splněny podle harmonogramu.
Zástupci obou stran se shodli na tom, že spolupráce probíhá v přátelské atmosféře a na vysoké odborné úrovni.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down