02.10.2003 | 07:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Fytos Plzeň rozvíjí další programy pro zkvalitnění ovocného školkařství

Pečlivě udržovaný a ošetřovaný sad, který produkuje stabilně vysokou a vyrovnanou sklizeň, je vždy tou nejlepší vizitkou ovocnáře. Kvantita, ale především kvalita, na trhu žádané odrůdy, jsou v současnosti nejdůležitějším kritériem úspěšnosti každého pěstitele.

Jak si zajistit kvalitní bezvirózní, certifikovaný školkařský materiál, se kterým je práce potěšením? Objednejte si stromky s předstihem u ovocné školky, která požadavky na vysokou kvalitu nezklame.
Jednou z takových firem je ovocná a okrasná školka Fytos z Plzně, která hospodaří na pronajaté ploše o rozloze 25,4 ha. Velikost, zkušenosti a půdní podmínky říční nivy dovolují uspokojovat požadavky velmi náročných pěstitelů, i ve složitých podmínkách následků povodně z srpna 2002.
Licenční odrůdy
Po získání licencí, registrací a založení matečnic velmi perspektivních odrůd některých ovocných druhů např. – jabloně ´Golden Delicious´ Reinders®, ´Jonagold´ Marnika®, slivoní Jojo®, Presenta®, angreštů Pax ® a Remarka, černých rybízů Ben Hope®, Ben Gairn®, Ben Lomond ISK, maliníku Tulameen, aj. ovocná školka založila z "basis" materiálu matečnice vegetativně množených podnoží MM 106 vf, M26 vf a M9 T337 vf, Kdouloň MA vf.
Technický izolát
Firma Fytos Plzeň stále rozvíjí nové aktivity, které přispívají ke zkvalitnění školkařské produkce. Příkladem je vybudování technického izolátu s podporou MZe ČR o výměře 400 m2 v roce 2002, který se již zaplňuje výchozími materiály podnoží a odrůd jádrovin, peckovin a drobného ovoce s certifikáty virus free získanými od renomovaných zahraničních firem. Jedná se o skleníkovou konstrukci typ Venlo potaženou nerezovou síťovinou pro zabezpečení rostlinného materiálu vůči vektorům přenášejícím virové choroby. Je vybudován podle předpisů virologické komise. Materiál vyprodukovaný z technického izolátu bude sloužit nejen Fytosu, ale i dalším školkařským firmám a sekundárně také ovocnářům umožní nejrychlejší přístup ke kvalitním materiálům s certifikovaným zdravotním stavem. Nejde jen o "shromáždění" materiálů, ale především jejich další množení. Vybudování a provoz technického izolátu je velmi náročný program (finančně i odborně), ale má obrovský význam pro zvýšení biologické hodnoty materiálů používaných ve školkařství. Je zcela jasné, že se nám Evropa nebude přizpůsobovat, ale my se musíme přizpůsobit normám EU, pokud nebudeme mít kompatibilní certifikaci s odpovídající kvalitou, pak nebudeme vyrábět.
Pokračuje i velmi dobrá spolupráce s Ústavem experimentální botaniky A V ČR, stanice Střížovice v provádění udržovacího šlechtění stávajících odrůd jako ´Topaz®´, ´Rubinola®´, ´Goldstar®´ a ´Rajka®´, které jsou již certifikovány NAK Tuinbow virus free. Dále Fytos testuje nové křížence jabloní z UEB AV ČR, kteří jak se zdá mají velkou perspektivu v celosvětovém měřítku. V Holandsku ozdravují a testují perspektivní, novošlechtění z UEB AV ČR na své vlastní náklady, což již něco naznačuje. Noví kříženci jsou rezistentní vůči strupovitosti a mají naprosto srovnatelné chuťové vlastnosti s odrůdou ´Golden Delicious´.
Vstup do EU – velká nejistota
Pohled na moderní halu se sociálním a pracovním zázemím, dvěma chladícími boxy a samostatnou roubovou chladírnou a v loňském roce postavený technický izolát vyvolává dojem renesance českého školkařství. Plány a chuť pokračovat v úspěšném podnikání Voráčkovým, kterým firma patří, nechybí. Čeho se nedostává, to jsou informace o podmínkách, ve kterých se budou pohybovat a podnikat ovocnáři a školkaři po vstupu do EU. Zvláště nad financováním výsadeb ovocných sadů v příštích letech visí velký otazník, proto lze předpokládat i omezení zakázek od velkých pěstitelů.
V Rakousku došlo po vstupu do EU ke snížení zahradnické produkce o 40 %, k jakému propadu dojde v naší republice lze zatím jen spekulovat. Podle slov Ing. Pavla Voráčka dojde pravděpodobně k poklesu daleko dramatičtějšímu. Jen obtížně lze plánovat bez informací o velikosti přímých plateb, o změnách v sortimentu pěstovaných odrůd, obchodní a licenční politice odrůd po vstupu do EU, o volném pohybu výpěstků v rámci EU. Některé odrůdy jsou právně chráněné v rámci EU a v ČR ne. Jak se bude řešena tato situace?
Při pohledu na stabilitu a každoroční nadprodukci ve školkách na západ od našich hranic, mohou být snadno vytlačeni naši producenti z trhu připravenou zahraniční konkurencí. Ta má navíc snadnější přístup, díky velkým objemům produkce, k novošlechtění a výchozím materiálům odrůd. Pokud porovnáme na jedné straně velké zahraniční školky se specializovanou produkcí a kompletním zázemím a na druhé straně velké množství malých školek s celým sortimentem ovocného školkařství po celé naší republice, nevyznívá výhled do budoucna moc optimisticky. A to jak z hlediska přístupu k certifikovanému materiálu, tak z hlediska zajištění velké homogení partie ovocných stromků. Důsledkem bude pravděpodobně likvidace malovýrobního školkařství v ČR.
Kdo chvíli stál, může v budoucnu stát opodál (pokud vůbec)
Voráčkovi nestojí na místě zcela jistě a vidí situaci realisticky. Dilema, jak nahradit předpokládané výpadky tržeb, řeší Fytos podle Ing. Pavla Voráčka již nyní. A to především ve velmi blízkém časovém horizontu realizací výstavby nové kontejnerovny pro ovocné, okrasné a obchodní zahradnictví. Druhou, velmi důležitou aktivitou je zaměření na udržovací šlechtění a produkci výchozího materiálu včetně novinek a perspektivních odrůd. Třetí, doplňkovou, ale nezbytnou činností, která byla dosud realizována jen okrajově, je zvýšení podílu na trhu v zahrádkářském a hobby sektoru.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down