09.10.2003 | 10:10
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Sto let rozária

V minulém roce (2002) se dostalo růžím významného ocenění celosvětovou akcí „Rok 2002 - rok růže". Ve státech, kde desítky let existuje a pracuje organizace milovníků, pěstitelů a šlechtitelů růže včetně naší republiky se pořádaly desítky výstav, seminářů, zájezdů a dalších akcí. Na Rok růže bezprostředně navazuje další významné výročí v NSR. Je to Sto let vzniku a činností rozária v Sangerhausen. Toto rozarium bylo oficiálně založeno ve dnech 26.- 28. června 1903 na kongresu a pořádané výstavě za účasti slavnostních hostů, mezi nimiž byl také Wilhelm Kordes, Peter Lambert a další.

Vzhledem k tomu, že v 19. století šlechtilo růže mnoho šlechtitelů po celém světě a ročně vznikalo desítky novinek, usnesl se 1897 kongres růžařů Německa na návrh Petera Lamberta založit rozárium. Jeho posláním bylo shromažďovat nové odrůdy, srovnávat jejich vlastnosti, dbát aby nedošlo k pojmenování více odrůd stejným jménem, ale také soustředit staré odrůdy i botanické druhy, aby sloužilo široké odborné i amatérské praxi.Umístění navrhl Albert Hoffman a město uvolnilo bezplatně pozemek. V roce 1900 byly postupně provedeny zemní práce, cesty, záhony, vyhlídky, postaven výstavní pavilon, jeviště, hlediště a potřebná zařízení, pergoly, kamenné partie, vodopád a vysázeny partie botanických druhů sortimenty jednotlivých skupin, pnoucí odrůdy, asi 800 vysokokmenů a několik tisíc keřových růží.
Rozvoj postihla první světová válka a další rozšiřování pokračovalo až po roce 1920, takže před druhou světovou válkou činila plocha rozária asi 13 ha a v ní rostlo 5000 odrůd. Další rozvoj lze vidět až v 60 letech rekonstrukcí, stavbou skleníku a založením zásobní zahrady.
Od května do podzimu mohl návštěvník poznat stovky kvetoucích odrůd. Důkladná prohlídka vyžadovala několik dní, jinak si každý odnášel pouze celkový pohled.
Nová epocha začala před asi 15 lety myšlenkou vytvořit v Sangerhausen Světové rozárium. Byl vypracován nový plán přestavby, rozšíření o nová oddělení, aby se rozárium stalo pýchou města. Vznikla Nadace rozária Sangerhausen, která stále vyvíjí svou činnost a tím získává potřebné finance. Rozárium navštěvuje ročně průměrně 120 tisíc návštěvníků z celého světa. Letošní výročí bude bilancí práce a ukázkou činností, nejen přehlídkou růží na volné ploše, ale bude probíhat také oznamovaná velká výstava růží ve váze a aranžmá, i zajímavé slavnosti v "městě růží", které vrcholí v červnu. O zahraniční zájezdy nebude nouze a také Rosa klub se k nim připojí. Podle vlastních poznatků nebude zájezdu nikdo litovat.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down